Energetika.ba
Novosti

Sud u Italiji podržava obustavu isporuke gasa čeličani Ilva zbog dugova

Autor: Energetika.ba
Sud u Italiji podržava obustavu isporuke gasa čeličani Ilva zbog dugova
Foto: EJ Atlas

Italijanski sud je u ponedjeljak otvorio put energetskim kompanijama da prekinu isporuku plina čeličanskoj kompaniji Acciaierie d'Italia, u većinskom vlasništvu multinacionalnog čeličnog giganta ArcelorMittal, zbog rastućih dugova.

Opterećen povećanjem cijena energije i padom cijena kotura od čelika, ADI je ostao bez gotovine i akumulirao je ogromnu gomilu dugova kod dobavljača.

Među njima je i energetski gigant Eni, kojeg proizvođač čelika duguje 104 miliona eura do kraja juna 2023.

ADI takođe ima više od 200 miliona evra nepodmirenih plaćanja italijanskom operateru gasne mreže Snam (SRG.MI), poslednjem snabdevaču ove čeličane, koji je zatražio od suda da odobri obustavu isporuke gasa ADI-ju.

Upravni sud (TAR) regije Lombardija odbio je u ponedjeljak žalbu ADI-ja na Snamov zahtjev, čime je praktično okončan produženje roka koje su sudije u oktobru odobrile preduzeću ranije poznatom kao Ilva.

ADI je u saopćenju naveo da će se žaliti na odluku Državnom vijeću, višem administrativnom sudu. Snam nije odmah bio dostupan za komentar.

Ova presuda predstavlja glavobolju za vladu premijera Giorgia Melonia, koja pokušava izbjeći zatvaranje ADI-ja, što bi koštalo hiljade radnih mjesta i imalo ozbiljne posljedice za talijanski proizvodni sektor.

ADI-jeva glavna fabrika u južnom italijanskom gradu Tarantu jedna je od najvećih u Evropi i glavni je poslodavac na nerazvijenom jugu Italije.

ArcelorMittal, drugi najveći proizvođač čelika na svijetu, posjeduje 62% grupe. Državna investiciona agencija Invitalia ima preostalih 38%.

Italijanski ministar industrije Adolfo Urso rekao je u četvrtak da su potrebne "drastične akcije" za ponovno pokretanje poslovanja nakon što je ArcelorMittal odbacio vladin plan da ga zadrži na površini.

Vlada Meloni traži sporazum s ArcelorMittalom koji bi olakšao izlazak kompanije iz ADI-ja bez pokretanja pravnog spora, tvrde ljudi upoznati s tim.

Kao kratkoročno rješenje, vlada razmatra stavljanje poslovanja pod posebnu upravu kako bi se izbjeglo gašenje.

Ovo bi bilo slično bankrotu u Poglavlju 11 u Sjedinjenim Državama, dozvoljavajući preduzeću ili pojedincu da reorganizuje svoje dugove i obaveze. To bi takođe moglo da kupi vrijeme vladi da traži novog industrijskog partnera za ADI.

U fabrici u Tarantu radi oko 8.200 ljudi, dok je još 3.500 zaposlenih u srodnim industrijama. Proizvodnja je smanjena posljednjih mjeseci, neki dijelovi su zatvoreni, a mnogi radnici na odmoru.