Energetika.ba
Novosti

Šunje: Zna se ko kontroliše EP HZHB koja ne uplaćuje ni marku Federaciji

Autor: Energetika.ba
Šunje: Zna se ko kontroliše EP HZHB koja ne uplaćuje ni marku Federaciji
Cjelokupna javna preduzeća ne ostvaruju uspješnost koju bi mogla ostvarivati kada bi se restrukturirala i kada bi bila vođena na način kako bi to trebalo da bude slučaj. To bi značilo da se političke partije moraju odreći kontrole koju imaju nad njima, mišljenja je profesor na sarajevskom Ekonomskom fakultetu Aziz Šunje.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u kojoj određena preduzeća pune budžet FBiH, za razliku od drugih koji ne uplaćuju ništa, profesor Šunje zapaža da postoje dvije dimenzije problema.

“Prva dimenzija je pitanje ko upravlja javnim preduzećima. Razlog zbog kojeg ona generalno loše posluju leži u činjenici da su pod potpunom kontrolom političkih partija na vlasti. Javna preduzeća daleko su od onoga što bi po formulaciji trebalo da budu. U korporativni vrh tih preduzeća postavljaju se politički poslušnici partija na vlasti”, ističe Šunje u razgovoru za Vijesti.ba.

Osvrćući se na činjenicu da su iz akumuliranih javnih dobiti BH Telecom (65.000.000), Elektroprivreda BiH (63.000.000) i Međunarodni aerodrom Sarajevo (25.000.000) u budžet FBiH uplatili nešto više od 153 miliona KM, naš sagovornik ističe da bi dobit koju ostvaruju ova javna preduzeća mogla biti i veća kada bi ih vodili profesionalni menadžeri.

Za razliku od pomenutih preduzeća, Elektroprivreda HZHB Mostar izvijestila je federalnu Vladu da nema dobiti i da ne može uplatiti dividendu. S druge strane, Skupština ovog preduzeća na posljednjoj sjednici donijela je odluku da će u cijeloj narednoj godini uz odgodu plaćanja snabdijevati električnom energijom mostarski Aluminij. Prema pomenutoj odluci, Elektroprivreda HZHB će nabavljati električnu energiju na tržištu, a prodavaće je Aluminiju po istim cijenama uvećano za minimalne troškove snabdijevanja.

“Slučaj Elektroprivrede HZHB potvrda je onoga što sam ranije rekao – političke partije potpuno kontrolišu javna preduzeća, a zna se ko kontroliše Elektroprivredu HZHB. Dakle, prelamaju to shodno svojim uskogrudnim interesima ne vodeći računa o Federaciji BiH”, ističe profesor Šunje.

Konstatuje da je takvu praksu javnim preduzećima, nažalost, omogućila sama FBiH, koja ih preraspodjeljuje na način da svaka politička partija na vlasti ima kontrolu u nekom javnom preduzeću.

“Problem javnih preduzeća vrlo je dubok. Ukoliko bi se bolje upravljalo ovim preduzećima, elementiralo bi se mnogo više sredstava od onih koji se sada elementiraju”, zaključuje naš sagovornik.

Energetika.ba / Vijesti.ba