Energetika.ba
Novosti

Svađa ruskih i američkih diplomata oko kupovine INA-e u Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
Svađa ruskih i američkih diplomata oko kupovine INA-e u Hrvatskoj

Amerikanci se miješaju u unutarnje poslove drugih država, krše načela slobodnog tržišta i provode politiku nepoštene konkurencije, saopćio je u utorak ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov u odgovoru na izjavu američkog kolege Roberta Kohorsta kako bi bilo pogrešno da Hrvatska Inu proda Rusima.

Azimov je saopćio da je začuđen Kohorstovom izjavom i da zbog nje žali.

"Izjava je još jedan primjer američke politike nepoštene konkurencije, miješanja u unutarnje poslove drugih država, kršenja načela slobode tržišne ekonomije", poručio je Azimov, prenosi Hina.

"Neprikladno je stranim državama poučavati suverenu Hrvatsku kako voditi svoju politiku u nacionalnom interesu svojih građana. Suverena Hrvatska sama određuje svoje partnere, koji su stvarno, a ne na riječima, spremni pružiti realnu pomoć njezinu gospodarskom razvoju, naglasio je Azimov.

Podsjećamo, novi američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst izjavio je da SAD ne žele da Inu kupi ruska kompanija, ocijenivši da bi to bila pogreška.

Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju, ali mi mislimo da bi to bila pogreška, kazao je ambasador u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, Rusija je remetilački faktor u regiji, a SAD bi kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna. Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu, dodao je ambasador.

Istaknuo je da američku stranu ohrabruje činjenica da je vlada raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika. Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (...) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki evropske firme, vrlo kvalificirani savjetnici i čim ih se angažira, moći će savjetovati vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji privredni sporazum. Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar privredni sporazum, rekao je Kohorst, prenosi HRT.

Energetika.ba