Energetika.ba
Novosti

Svečano položen kamen temeljac za Akkuyu, prvu tursku nuklearnu centralu

Autor: Energetika.ba
Svečano položen kamen temeljac za Akkuyu, prvu tursku nuklearnu centralu

Uz prisustvo predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina putem videokonferencije iz Ankare, u južnom turskom gradu Mersinu danas je svečano položen kamen temeljac za gradnju prve turske nuklearne centrale Akkuyu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred predsjedničke palate u Ankari danas je upriličena ceremonija u povodu polaganja kamen temeljca za gradnju prve turske nuklearne centrale, a ceremoniji su prisustvovali predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, ruski predsjednik Vladimir Putin, brojni ministri i zvaničnici dvaju zemalja.

Erdogan: Historijiski dan za Tursku

“Danas svjedočimo historijskom danu”, konstatovao je Erdogan na samom početku obraćanja.

“Kada 2023. godine dođe do puštanja u pogon prvog reaktora nuklearne centrale Akkuyu, Turska će postati dio svjetske porodice zemalja koje koriste nuklearnu energiju. Na taj način ćemo 100-godišnjicu osnivanja Republike okruniti jednim historijskim poduhvatom na polju energije”, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na saradnju sa Rusijom, istakao da kada je riječ o regionalnim pitanjima, njegova zemlja je odlučna da svakog dana sve više jača saradnju sa Rusijom.

Erdogan je dodao kako je današnji dan historijski, kako u kontekstu razvoja Turske, tako i saradnje sa Rusijom na polju energije.

“Kada Akkuyu bude puštena u pogon sa svim svojim jedinicama, ona će samostalno odgovoriti na 10 posto potrebe za eletričnom energijom u našoj zemlji. Na taj način ćemo učiniti zdravijim našu energetsku korpu koja se još uvijek temelji na nafti, prirodnom gasu i uglju”, poručio je Erdogan.

Putin: Centrala će biti sigurna i okolišno prihvatljiva

Ruski predsednik Putin, obzirom da će Ruska agencija za nuklearnu energiju (ROSATOM) izgraditi prva dva postrojenja, u obraćanju je istakao da će turska nuklearna elektrana Akkuyu biti sigurna i okolišno prihvatljiva.

"Ovo je jedan vrlo vrijedan i važan novi korak. Danas ne počinjemo samo gradnju prve turske nuklearne centrale. Danas formiramo nuklearni poslovni sektor Turske. Dakle, formiramo jedan novi sektor", rekao je Putin.

Istaknuvši da je Turska ekonomski razvijena zemlja, Putin je podvukao kako je ovo jedan potpuno novi korak i nova stepenica u razvoju turske ekonomije.

"Želimo da u 2023. godini aktiviramo prvi energetski blok. To žemo učiniti na 100-godišnjicu osnivanja Turske", kazao je Putin, te dodao: "Uspjeh ovog projekta bit će jedan od simbola dinamičnog razvoja i naše bilateralne saradnje. Biće to simbol rusko-turskog prijateljstva."

Nakon obraćanja, uz prisustvo Erogana i Putina putem videokonferencije iz Ankare, ministar razvoja Republike Turski Lutfi Elvan je ozvaničio početak gradnje nuklearne centrale nedaleko od Mersina, na jugu Turske. Riječ je o prvoj jedinici nuklearne elektrane koja se sastoji od četiri postrojenja od kojih će svako imati kapacitet proizvodnje 1.200 megavata električne energije.

Projekat vrijedan više od 20 milijardi dolara

Izgradnja prve turske nuklearne elektrane Akuyyu je projekt vrijedan više od 20 milijardi dolara, a imat će radni vijek od 8.000 sati godišnje.

Nuklearna elektrana Akuyyu će imati ukupni kapacitet proizvodnje 35 milijardi kilovata električne energije, što će podmiriti deset posto ukupnih energetskih potreba u Turskoj.

Prvi reaktor bi trebao biti operativan do kraja 2023. godine, a dvije godine kasnije bi elektrana trebala raditi u punom kapacitetu.

Prvu licencu za projekt izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu izdala je Komisija za atomsku energiju još 1976. godine, a izvještaj o lokalitetu izgradnje postrojenja je odobren 2013. godine.

“Sada smo završili i proces izdavanja licence za gradnju, što je važan dio projekta na kojem se radilo skoro tri godine“, navodi se u jučerašnjem saopćenju turskog TAEK-a.

Podzemni i pripremni radovi na izgradnji reaktora su počeli prošle godine nakon što su izdate potrebna okolišne i tržišne saglasnosti.

Cijeli projekt zasnovan je na bilateralnom sporazumu koji su Turska i Rusija potpisale 12. maja 2010. godine.

Trenutno u 31 državi na svijetu postoji ukupno 450 nuklearnih elektrana. Još 55 takvih elektrana je u izgradnji, a danas se toj grupi pridružuje i energetski kompleks Akkuyu koji se gradi kod Mersina na jugu Turske.

Energetika.ba / AA