Energetika.ba
brojne prepreke

Švicarci bi mogli čekati decenijama na novu nuklearku

Autor: Energetika.ba
Švicarci bi mogli čekati decenijama na novu nuklearku
Foto: Unsplash

Otvaranje novih nuklearnih elektrana u Švicarskoj moglo bi potrajati decenijama zbog bezbroj političkih i finansijskih prepreka, navode energetski stručnjaci i političari nakon što je švicarska vlada ukinula zabranu izgradnje novih nuklearki.

Savezno vijeće te zemlje u srijedu je poništilo odluku iz 2017. o zabrani izgradnje novih nuklearnih elektrana, a sve kako bi se ispunili klimatski ciljevi i odgovorilo na geopolitičke neizvjesnosti kao što je rat u Ukrajini, koji je potaknuto brigu oko nestašica struje u zemlji.

Stručnjakinja za nuklearnu energiju: Proces bi mogao potrajati 35 godina
Zagovornici nuklearne energije pozdravili su taj potez, a mediji su ga nazvali "dobrim vijestima" s obzirom na promjene koje su uvedene na globalnoj razini od kada je došlo do nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima 2011. godine, a koja je potaknula Švicarsku da prestane koristiti nuklearnu energiju. No, malo tko očekuje da će ta promjena doći lako ili brzo.

Stručnjakinja za nuklearnu energiju u Švicarskoj energetskoj zakladi (SES) Stephanie Eger rekla je da će proces izmjene zakona, pronalaženje milijardi dolara za financiranje, dobivanje dozvola, uz mogućnost referenduma, te sama izgradnja elektrane, vjerojatno potrajati najmanje 35 godina.

Također bi vrlo vjerojatno bile potrebne subvencije, pa bi zagovornici nuklearne energije trebali "puno izdržljivosti i duboke džepove" da to provedu, rekla Eger ustvrdivši da postoje jeftinije i održivije alternative, prenosi Index hr.

Kada bi moglo započeti komercijalno poslovanje?
Gotovo trećina švicarske proizvodnje električne energije trenutačno dolazi iz nuklearnih elektrana, a hidroenergijea čini oko 62 posto, pokazuju podaci švicarske vlade. Fosilna goriva i obnovljivi izvori energije, isključujući hidroenergiju, čine samo devet posto energije u zemlji.

Andreas Pautz, voditelj Centra za nuklearni inženjering i znanost pri Institutu Paul Scherrer, navodi da su potrebne godine za ukidanje zabrane izgradnje novih nuklearki te ishođenje dozvola, značile da bi bilo kakva izgradnja vjerojatno započela tek nakon 2040. godine.

U tom slučaju, s poboljšanim opskrbnim lancima i pojednostavljenim propisima, komercijalno poslovanje moglo bi započeti do sredine 2040-ih, rekao je Pautz.

Švicarska je zaustavila rad jedne nuklearke, a preostale tri su stare
Roger Nordmann, političar koji je protivi ukidanju zakona, bio je skeptičniji te smatra da će to potrajati i do ranih 2060-ih. "To je vrlo dug proces i bit će vrlo težak", ustvrdio je Nordmann, koji očekuje i referendume o tri buduća zakona potrebna da se odobri izgradnja nove elektrane.

Švicarska je zaustavila rad jedne nuklearke, a preostale tri su stare, izgrađene između kasnih 1960-ih i ranih 1980-ih. Glasnogovornica ministarstva energetike Marianne Zünd rekla je da je prerano davati procjenu datuma novih projekata. No, elektrane koje trenutno proizvode energiju, mogle bi raditi od najmanje svoje 60. godine, pod uvjetom da zadovoljavaju sigurnosne zahtjeve, rekla je.

Dodatni troškovi kao izazov
U Švicarskoj je 1969. godine prvi planirani reaktor doživio taljenje jezgre, što je izazvalo strahove za sigurnost koji se još uvijek zadržao.

Dodatni izazov predstavljaju troškovi, što pokazuje i primjere Francuske koja prekoračuje milijarde dolara proračuna kako bi provela nuklearne projekte. "Ideja dolazi prekasno. I stvara pomutnju, jer se sada moramo usredotočiti na obnovljive izvore energije" smatra stručnjak iz Greenpeacea Nathan Solothurnmann.