Energetika.ba
Novosti

Tuzla bi mogla biti regionalni lider u čistom i održivom grijanju

Autor: Energetika.ba
Tuzla bi mogla biti regionalni lider u čistom i održivom grijanju

Nova analiza koju je danas objavila CEE Bankwatch Network pokazuje da je tehnički moguće u potpunosti zamijeniti korištenje uglja održivim obnovljivim izvorima za potrebe sistema daljinskog grijanja u Tuzli.

Kao posljedica korištenja fosilnih goriva, Grad Tuzla jedan je od najzagađenijih na zapadnom Balkanu i u cijeloj EU, ali izvjesno zatvaranje termoelektrana u sljedećih 15 do 20 godina znači da se grad suočava s jedinstvenom šansom da modernizira svoj sistem daljinskog grijanja.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju je rekao da je ta analiza jasan dokaz da Tuzla ima održivu alternativu.

- Ostaje pitanje da li će gradske vlasti Tuzle imati dovoljno političke hrabrosti da krenu u proces dekarbonizacije sustava daljinskog grijanja ili će građani Tuzle i dalje biti taoci uglja i Elektroprivrede d.d. Sarajevo, zbog čisto političkih interesa - dodao je Žiško.

Analiza neovisnog konzultanta Bernarda Schneidera, koju je naručila CEE Bankwatch Network, ispituje tehničke opcije za zamjenu izvora energije za sistem daljinskog grijanja, sa ugljena koji se trenutno koristi na obnovljiva rješenja i ukazuje da je to u potpunosti izvedivo.

Planiranje naprednih rješenja niskotemperaturnog daljinskog grijanja u Tuzli, kako se ističe, treba početi već sada jer će za svaku izvedivu tehnologiju, u kombinaciji s mjerama energetske efikasnosti, trebati nekoliko godina da se implementira – od osiguravanja investicija, do prolaska kroz procedure izdavanja dozvola, do završetka izgradnje i početka rada.

Prema analizi, optimalni scenarij predviđa transformaciju mreže daljinskog grijanja u niskotemperaturnu mrežu četvrte generacije, pri čemu važnu ulogu imaju solarne termalne i fotonaponske elektrane, toplotne pumpe i podzemni kapaciteti za skladištenje energije.

Nataša Kovačević iz CEE Bankwatch Network je navela da bi obveze koje zemlje preuzimaju na COP26 trebale poslužiti kao podsjetnik vlastima u Bosni i Hercegovini da je imperativ postupno izbaciti ugljen najkasnije do 2035. i stati na kraj zabludama o budućnosti uglja u Tuzli. Dodala je da postoje novac i rješenja za čišćenje gradskih toplinskih sistema, ali da je potrebna politička odluka, saopćeno je iz Bankwatch mreže i Centra za ekologiju i energiju.

Energetika.ba / FENA