Energetika.ba
Novosti

U EU u porastu proizvodnja i potrošnja uglja

Autor: Energetika.ba
U EU u porastu proizvodnja i potrošnja uglja

Proizvodnja i potrošnja uglja u Evropskoj uniji su nastavili da rastu u 2022. godini. Proizvodnja je dostigla 349 miliona tona (+5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom), a potrošnja 454 miliona tona (+2 odsto), saopštio je "Eurostat".

Rast je počeo 2021. godine i uglavnom je bio vođen lignitom (mrki ugalj) koji spada u čvrsto fosilno gorivo. Kameni i mrki ugalj su dva glavna tipa čvrstih fosilnih goriva, prema "Eurostatu".

EU je proizvela 294 miliona tona mrkog uglja 2022. godine (šest odsto više u odnosu na 2021).

Uprkos ovom rastu, proizvodnja je ostala ispod cifara prije pandemije 2019. godine. Danas mrki ugalj proizvodi devet članica EU, a Njemačka je glavni proizvođač.

Ta zemlja je sa 131 milion tona prošle godine učestvovala sa 44 odsto u ukunoj proizvodnji mrkog uglja u EU. Ostale zemlje članice koje proizvode mrki ugalj su Poljska, Bugarska, Češka, Rumunija, Grčka, Mađarska, Slovenija i Slovačka.

Brojke koje se odnose na potrošnju lignita i mrkog uglja su veoma slične brojkama koje se odnose na proizvodnju, pošto se tim vrstama uglja obično ne trguje, već ostaju u zemlji i služe za  proizvodnju električne energije.

Lignit je rijetko glavno gorivo za proizvodnju električne energije u zemljama EU, ali jeste u nekoliko zemalja zapadnog Balkana.

Ipak, posljednjih godina se udio lignita u proizvodnji električne energije smanjio i na Zapadnom Balkanu, gdje su hidro i prirodni gas u porastu.

Kada se radi o proizvodnjji kamenog uglja, u EU je ona u 2022. iznosila skoro 55 miliona tona. Trenutno su u EU ostala samo dva proizvođača kamenog uglja: Poljska i Češka.

Potrošnja kamenog uglja u 2022. godini je iznosila 160 miliona tona, 11 odsto manje nego u 2019.

Za razliku od mrkog uglja, kameni ugalj se osim za proizvodnju električne energije koristi i u drugim industrijama i stoga njime trguju sve zemlje EU osim Malte.

Dvije trećine od ukupne potrošnje kamenog uglja u EU je zabilježeno u Poljskoj  (38 odsto) i Njemačkoj (25 odsto). Slijede Italija, Nizozemska, Francuska, Španija i Češka, prenosi "NovaEkonomija".

(Energetika.ba)