Energetika.ba
princip vazduh-voda

U Helsinkiju će biti izgrađena najveća toplotna pumpa na svijetu

Autor: Energetika.ba
U Helsinkiju će biti izgrađena najveća toplotna pumpa na svijetu
Foto: Arhiv

Kako bi dekarbonizovala sistem daljinskog grijanja glavnog grada Helsinkija, finska energetska kompanija Helen će instalirati najveću toplotnu pumpu na svijetu. Radit će po principu vazduh-voda i napajat će se električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Cilj Helsinkija je da do 2030. postane ugljenično neutralan, a po rečima Juhana Altonena, potpredsjednika u finskoj energetskoj kompaniji Helen Oy zaduženog za zelena ulaganja, za to je ključna dekarbonizacija daljinskog grijanja.

Daljinsko grijanje podrazumijeva proizvodnju toplote na jednoj lokaciji i njenu distribuciju, uglavnom kroz mrežu podzemnih cijevi, do kuća, zgrada i kompanija na lokalnom području.

Helen je od njemačkog proizvođača MAN Energy Solution naručila najveću toplotnu pumpu na svijetu.

“Kada bude završena, ta toplotna pumpa će znatno smanjiti emisije CO2 koje potiču iz grijanja, približavajući nas našem cilju eliminisanja neto emisija. Osim toga, ovo novo postrojenje će vjerovatno stabilizovati cijene za kupce, jer je proizvodnja lako podesiva”, rekao je Altonen.

Toplotna pumpa vazduh-voda može da radi na minus 20 stepeni Celzijusa

Toplotna pumpa vazduh-voda u postojećem proizvodnom pogonu u gradskoj četvrti Patola funkcionisaće tako što će izvlačiti toplotnu energiju iz vazduha i prenositi je na vodu u grijnoj mreži. Rashladna tečnost će apsorbovati toplotu iz vazduha, a predviđeno je da sistem radi na do minus 20 stepeni Celzijusa, prenosi Balkan Green Energy News. Rashladna tečnost se sabija, povećavajući svoju temperaturu prije nego što prenese toplotu na sistem za grejanje. Toplotna pumpa će se napajati električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Za postrojenje koje će činiti ogromna toplotna pumpa i dva električna kotla od po 50 megavata, Helen je dobila subvencije od finskog Ministarstva za ekonomska pitanja i zapošljavanje.

Početak rada kompleksa je najavljen za grijnu sezonu 2026/27, a predviđeno je da pokrije oko 30.000 domaćinstava u Helsinkiju, sprečavajući otprilike 26.000 tona emisija CO2 svake godine.

Zanimljivo je da je u izvještaju Međunarodne energetske agencije iz 2023. godine utvrđeno da Finska prednjači u pogledu načina grijanja domova koji su pogodni za klimu u odnosu na druge zemlje članice EU. Čak 41 odsto zgrada u Finskoj ima toplotnu pumpu.

Helen je saopštila da će joj razvoj toplotnih pumpi sa električnim bojlerima u više krajeva Helsinkija omogućiti da na proljeće prestane da koristi ugalj.