Energetika.ba
Novosti

U Mostaru potpisivanje kolektivnog ugovora za djelatnosti elektroprivrede

Autor: Energetika.ba
U Mostaru potpisivanje kolektivnog ugovora za djelatnosti elektroprivrede

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predsjednik reprezentativnog Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić potpisat će u četvrtak, 12. aprila, u Mostaru Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede.

Pregovori za zaključenje ovog kolektivnog ugovora započeti su konsultacijama s reprezentativnim sindikatom u decembru 2016., a okončani 19. marta 2018. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pored predstavnika pregovaračkog tima Vlade FBiH, u pregovorima su učestvovali i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a podršku su dali i predstavnici uprava Elektroprivrede (EP) BiH i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB).

Ovim ugovorom su regulisana prava i obaveze za oko 7.000 radnika u EP BiH i EP HZHB i on će važiti dvije godine, počev od 1. jula 2018. godine.

Prethodni kolektivni ugovor, koji je potpisan za period od godinu dana, uspješno je proveden čime su stvoreni uvjeti za zaključivanje novog.

Saglasnost na prijedlog ovog kolektivnog ugovora dale su uprave EP BiH i EP HZHB kao garanciju da njegova primjena neće ugroziti poslovanje ova dva javna preduzeća.

Ugovor će biti potpisan u zgradi Vlade FBiH u Mostaru u 12:30 sati, navodi se u saopćenju.

Energetika.ba / FENA