Energetika.ba
Energetika

UK zagovara gradnju novih elektrana na plin

Autor: Energetika.ba
UK zagovara gradnju novih elektrana na plin
Foto: Arhiv

Energetska tranzicija ne ide glatko, konzervativci upozoravaju na mogućnost 'blackouta'.

Ujedinjeno Kraljevstvo će u budućnosti trebati više elektrana na plin kako bi izbjeglo nestanak struje dok starije termoelektrane budu izlazile iz pogona, upozorila je ministrica za energetsku sigurnost Claire Coutinho.

Upozorenje dolazi usred revizije energetskog sistema zemlje koju konzervativna vlada trenutno provodi. Ta revizija je, čini se, otkrila da je elektroenergetskom sistemu potrebna bazna energija kako bi se izbjegli prekidi napajanja kada vjetar i sunce ne proizvode, prenosi BBC.

Obje najveće političke stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu predane su energetskoj tranziciji. Konzervativci (torijevci) su međutim nedavno učinili neke važne ustupke u pogledu pouzdanosti opskrbe energijom, uključujući izdavanje novih dozvola za istraživanje nafte i plina u Sjevernom moru, a sada i predstavljaju plan za izgradnju više kapaciteta za proizvodnju električne energije na plin.

BBC citira kritičare tog plana koji kažu da je on u opreci britanskih obaveza smanjenja emisija i da bi bio i u suprotnosti s planovima da se do 2035. godine uspostavi 'mreža s nultim emisijama'.

"Razlog zašto torijevci ne mogu isporučiti niže račune i energetsku sigurnost koja nam je potrebna je taj što su stručnjaci za neuspjehe kada je u pitanju naša čista energetska budućnost", rekao je ministar za energetiku u sjeni Ed Milliband. Za razliku od konzervativaca, čini se da laburisti žele tranziciju pod svaku cijenu. Najnoviji potez stranke u tom smjeru bilo je angažiranje Marka Carneyja, bivšeg guvernera Banke Engleske, Banke Kanade i tvorca Glasgowskog financijskog saveza za Net Zero.

Carney bi trebao pomoći laburistima da pronađu privatna ulaganja u iznosu od više milijardi kako bi finansirali svoje tranzicijske ambicije nakon što je trenutna vlada srezala mogućnost akumulacije milijardi potrebnih za te ambicije od poreza.

Uprkos državnim planovima da ima više proizvodnje na plin, ostaje nejasno hoće li se izgraditi ikakvi kapaciteti jer je energetska tranzicija poskupjela proizvodnju električne energije iz plina zbog emisijskih dozvola i investitora koji nisu spremni riskirati novac na nešto što neće generisati zaradu već gubitak.