Energetika.ba
Novosti

Ususret grijnoj sezoni: Kako najjeftinije da zagrijete vaš dom

Autor: Energetika.ba
Ususret grijnoj sezoni: Kako najjeftinije da zagrijete vaš dom

Grijna sezona uskoro počinje, a mnogi građani su još od početka ljeta počeli razmišljati o najisplativijem načinu zagrijavanja svoga doma. Analizirali smo cijene uglja, peleta, drva, ali i grijanja na struju, plin i putem centralnog sistema toplana.

U periodu kada je cijena gasa povećavana, dosta građana je odlučilo preći na grijanje na ugalj, drva ili pelet, ali vremenom je došlo do povećanja cijena i ove vrste ogrjeva.

Ugalj

Poređenjem cijena za prosječno domaćinstvo, najjeftiniji način zagrijavanja doma je ugalj, ali ono izaziva zagađenje zraka pa su vlasti razmišljale da ovu opciju potpuno zabrane. Ukoliko koristite ugalj, cijena se kreće od 100 KM do 120 KM, ali se cijene povećavaju kako ide zima. U prosjeku je potrebno četiri tone uglja za grijnu sezonu, što znači da je potrebno izdvojiti oko 500 KM.

Pelet

Prošle godine bila je velika potražnja za peletom. Cijene su "divljale" pa je tona peleta koštala i 500 KM. Ove godine su građani oprezniji i počeli su ranije razmišljati o snabdijevanju drvima i peletom. Ovo je drugi najisplativiji način ogrjeva gledajući trenutnu cijenu.

Građani koji se griju na pelet tokom cijelog ljeta su naručivali pelet u firmama koje ga prodaju, a kako im se ne bi ponovio prošlogodišnji scenarij, kada su ostali bez peleta ili ga plaćali po izuzetno visokim cijenama. Za zagrijavanje stana od 60 kvadratnih metara potrebno je do dvije tone peleta. Sadašnja cijena po toni je oko 350 KM plus PDV.

"Cijelu godinu do kraja 10. mjeseca imamo rezervacije peleta. Od prošle godine ne izvozimo i bazirani smo samo na potrebe domaćeg tržišta. Puno ljudi je prešlo na ovu vrstu grijanja, a to vidimo po kupovini peći kod nas, ali i drugih proizvođača", kazali su nam iz kompanije Woodland iz Drvara.

Drva

Drva su poskupjela i cijena po metru sada iznosi 120 KM za plaćanje gotovinom, dok ostale vrste plaćanje povećavaju cijenu i do 10 posto. Poređenja radi, prošlogodišnja cijena je iznosila 108 KM, dvije godine ranije 97 KM, a prije tri godine oko 60 KM. U prosjeku je za grijnu sezonu potrebno 10 metara drva, što znači da je za ovu vrstu ogrjeva potrebno izdvojiti 1.200 KM.

Kako saznajemo od prodavača drveta, narudžbe za drva su počele još u julu, a s obzirom na to da većina njih nudi opciju plaćanja na rate, do početka grijne sezone mnogi i isplate taj iznos.

Centralno grijanje

Ako ste priključeni na KJKP Toplane, za sedam mjeseci grijne sezone plaćate po 127,9 KM, a van sezone pet mjeseci po 36,7 KM. Dakle, za stan od 60 kvadratnih metara godišnje izdvajate 1.078 KM.

Cijena zavisi od cijene gasa. Ukoliko dođe do povećanja cijene gasa, onda dolazi i do korekcije cijena centralnog grijanja.

Gas

Cijena gasa je 0,575 KM po standardnom kubnom metru. Ovisno o toplini koju želite i šta vam je od uređaja priključeno na plin, računi variraju i u prosjeku vam je potrebno do 300 KM u najhladnijim mjesecima za stan od 60 kvadratnih metara. Za sedam mjeseci prosječno se može potrošiti i 1.200 KM.

Struja

Na posljednjem mjestu je električna energija. Ukoliko se grijete na struju, za stan od 60 kvadratnih metara vam je potrebno oko 1.400 KM za grijnu sezonu, ukoliko bi vam računu iznosili po 200 KM. Iz elektrodistribucija u BiH svake zime apeluju građane da ekonomično koriste električnu energiju, upravo zbog većih cijena računa.

Energetika.ba / Klix.ba