Energetika.ba
Novosti

Višković: Cijena struje povoljnija nego u FBiH

Autor: Energetika.ba
Višković: Cijena struje povoljnija nego u FBiH

Višković je istakao da je cijena električne energije u Srpskoj mnogo povoljnija nego u Federaciji BiH (FBiH).

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da Vlada Srpske radi odgovorno i da su u dogovoru sa privrednicima stvorene pretpostavke za povećanje plata radnicima.

Broj zaposlenih u Republici Srpskoj je rastao u vremenu pandemije virusa korona za šta je iz republičkog budžeta prošle godine izdvojeno 218 miliona KM. Od marta prošle do aprila ove godine privrednicima koji se bave prevozom putnika plaćamo poreze i doprinose, rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da je cijena električne energije u Srpskoj mnogo povoljnija nego u Federaciji BiH (FBiH).

– Zbirne stope poreza i doprinosa u Srpskoj su povoljnije u odnosu na zemlje okruženja. Kod nas je 32,8 zbirna stopa i nemamo porez na dividendu, dok je to u Srbiji 35,6, a porez na dividendu 15 odsto – dodao je Višković i podsjetio da su Zakonom o podsticajima povećane plate u realnom sektoru, a nekoliko desetina miliona KM je vraćeno privrednim subjektima.

Prema njegovim riječima, povećana su izdvajanja za određene kategorije stanovništva koje trebaju dobiti zaposlenje sa 12 na 19 miliona KM, kao i podsticaji za sufinansiranje u poljoprivredi sa devet na 19 miliona KM.

– Garantni fond je imao izuzetne rezultate. Nadam se da ćemo proširiti njegov finansijski okvir koji iznosi 234 miliona KM. Do danas je potrošeno 180 miliona KM, odnosno izdato garancija realnom sektoru, pa zar to nije vrsta pomoći – naveo je Višković.

On je ponovio da će bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske u prvom kvartalu ove godine rasti 2,1 odsto i da nisu uporedivi BDP Srpske i FBiH zbog ustavnog uređenja BiH.

– Zaduženje Srpske na Londonskoj berzi je ukalkulisano u BDP zaključno sa 31. decembrom prošle godine. Kada je riječ o poskupljenju goriva mislim da nije vrijeme za tako nešto – rekao je Višković.

On je napomenuo da je Vlada analizirala svaku situaciju kada je riječ o povećanju plata i zato može sprovesti ovu mjeru.

Energetika.ba / SRNA