Energetika.ba
Novosti

Višković: Zbog blokade „Elektroprenosa BiH“ ugrožena elektro mreža u Banjaluci

Autor: Energetika.ba
Višković: Zbog blokade „Elektroprenosa BiH“ ugrožena elektro mreža u Banjaluci

Banjaluci su pod hitno potrebni nove trafostanice jer su postojeće toliko opterećene da skoro ni jedan novosagrađeni objekat u ovom gradu ne bi više smio da se prispaja na elektro mrežu.

Rekao je ovo za Srpskainfo premijer Srpske Radovan Višković, navodeći da se Banjaluka posljednjih godina razvija velikom brzinom, što je jako pozitivno, ali s druge strane njen razvoj u dovoljnoj mjeri ne prati proširenje kapaciteta za snabdijevanje električnom energijom.

– Mi smo u ovom momentu u Banjaluci skoro na vršnom opterećenju. Ukoliko posmatramo propise i zakonska rješenja skoro da se ni jedan novosagrađeni objekat u Banjaluci više ne bi mogao konektovati na postojeće elektro napajanje. Trebaju nam pod hitno nove trafostanice – naveo je Višković.

On ističe da je to pitanje već bilo skoro dovedeno do kraja, ali je sve zaustavljeno zbog blokade vlasti na nivou BiH i FBiH, te blokade preduzeća “Elektroprenos BiH” (jedina zajednička kompanija Srpske i FBiH, op.a).

On podsjeća da je to preduzeće u blokadi skoro 17 mjeseci jer se u FBiH ne mogu dogovoriti oko imenovanja novog menadžmenta, dok je starom istekao mandat. Iz tog razloga su zaustavljene sve dalje investicije i radovi.

– Mi smo u poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci bili odredili lokacija za novu trafostanicu i skoro da je bio raspisan tender, ali je onda to sve zakočeno. Na svim sastancima otvaram ovo pitanje jer nefunkcionisanje tog preduzeća predstavlja ozbiljan problem za građane ove zemlje. Rečeno mi je da će se to pitanje rješavati u sklopu formiranja vlasti na nivou BiH, ali ne slažem se s tim. Investicije su investicije, i ne bi ih trebalo vezivati sa formiranjem ili neformiranjem vlasti  – upozorava Višković.

Energetika.ba / Srpskainfo