Energetika.ba
Novosti

Vlada RS: Stvoriti konkurentan energetski sektor

Autor: Energetika.ba
Vlada RS: Stvoriti konkurentan energetski sektor

Vlada Republike Srpske prihvatila je jučer Nacrt izmjena i dopuna strategije razvoja energetike Srpske do 2035. godine čiji je osnovni cilj obezbjeđenje pouzdanog snabdijevanja energijom, te stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora, uz najviši stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

To će se ostvarivati putem pet ključnih strateških ciljeva - efikasno korištenje /eksploatacija/ resursa, sigurna i pristupačna energija, efikasno korištenje energije, energetska tranzicija i odgovornost prema životnoj sredini i razvoj i usklađivanje regulatorno-institucionalnog okvira, saopšteno je nakon današnje sjednice iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Kao indirektan i veoma važan rezultat sprovođenja Strategije u narednom periodu očekuje se da realizacija projekata u energetskom sektoru donese značajne koristi cjelokupnoj privredi i stanovništvu.

Zakonom o energetici definisano je da Strategiju razvoja energetike donosi Narodna skupština na prijedlog Vlade Republike Srpske.

Nacrt izmjena i dopuna strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine predstavlja inoviranu Strategiju razvoja energetike Republike Srpske do 2030. godine koju je Narodna Skupština Srpske usvojila u martu 2012. godine.

Energetika.ba / SRNA