Energetika.ba
potrebne opsežne studije

Za nekoliko godina odgođeno otvaranje cjevovoda za vodik između Danske i Njemačke

Autor: Energetika.ba
Za nekoliko godina odgođeno otvaranje cjevovoda za vodik između Danske i Njemačke
Foto: Ilustracija

Pokretanje plinovoda za vodik od Danske do Njemačke odgođeno je za nekoliko godina, priopćilo je u utorak Ministarstvo klime i energije u Kopenhagenu.

Izgradnja planirana za 2028. godinu odgođena je do 2031. godine, nakon što je ispitivanje državne firme Energinet pokazalo da su još uvijek potrebne opsežne ekološke i sigurnosne studije.

Danski ministar za klimu Las Aagaard opisao je raspored izgradnje kao "daleko od idealnog" u izjavi, ali je rekao da je danska vlada "još uvijek vrlo pozitivna u pogledu projekta".

Ponekad morate prihvatiti stvarnost, rekao je novinskoj agenciji Ritzau, prenosi SEEbiz.

Aagaard se dogovorio s njemačkim vicekancelarom Robertom Habeckom o planu izgradnje plinovoda u martu 2023.

Očekuje se da će takozvani "zeleni" vodik, koji se proizvodi korištenjem obnovljive energije iz vjetra i sunca, igrati ključnu ulogu u energetskoj tranziciji prema gorivima koja su prihvatljivija za klimu.

Očekuje se da će se vodik koristiti u proizvodnim procesima u industriji koja teško prelazi na električnu energiju.

Njemačka planira proizvoditi puno "zelenog" vodika u zemlji, ali također mora uvesti velike količine i planira sarađivati s drugim zemljama kao što je Norveška kako bi to učinila.

Dionica od njemačke granice do danskog grada Esbjerga sada bi trebala biti dovršena 2031. godine, a cijeli cjevovod trebao bi biti dovršen 2033. godine.