Energetika.ba
Novosti

Zagrebačka INA želi pod hipoteku staviti imovinu Energopetrola, predstavnik Vlade FBiH protiv

Autor: Energetika.ba
Zagrebačka INA želi pod hipoteku staviti imovinu Energopetrola, predstavnik Vlade FBiH protiv

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Skupštine Energopetrola predstavnik Vlade FBiH usprotivio se namjeri većinskog vlasnika ove kompanije, a to je zagrebačka INA, da se pod hipoteku stavi sva imovina Energopetrola u cilju posudbe novca.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Hermedin Zornić, član Nadzornog odbora Energopetrola ispred kapitala Vlade FBiH.

''Prije održavanja sjednice Skupštine dioničara bila je sjednica NO i ja sam kao član tog odbora ispred državnog kapitala glasao protiv te odluke. Nakon toga sam blagovremeno izvjestio ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića. Sukladno Zakonu o privrednim društvima, da je bilo jednoobraznog glasanja ne bi bila potrebna sjednica Skupštine dioničara. Ja sam glasao protiv isto što sam uradio i kod emisije dionica", kazao je Zornić.

On je rekao da Vlada FBiH, iako je manjinski dioničar, može tražiti zaštitu protiv ovakve odluke.

Inače, INA d.d. Zagreb u februaru je postala vlasnik 88,6 posto dionica ove kompanije. Federacija BiH, koja nije učestvovala u dokapitalizaciji, smanjila je svoje učešće sa 22,1 na 7,6 posto.

Treba napomenuti da je prošle godine rasprodata Energopetrolova imovina odnosno poslovni prostor u prizemlju zgrade u ulici M. Ćazima Ćatića 2 u Sarajevu, površine 100 kvadrata, čija je vrijednost 177.288 KM.

Drugi dio se odnosi na prostor površine 83 m2 na istoj adresi, na prvom spratu, s cijenom od 153.700 maraka.

Prije toga INA je prodala dvije Energopetrolove pumpe. Riječ je o benzinskoj stanici Ormanica koja je prodata firmi Kopex Sarajlić doo Srebrenik za 172.000 maraka i benzinskoj stanici Boračko jezero koja je prodata za 41.101 KM.

Osim toga, u posljednjem izvještaju Agencije za privatizaciju FBiH navodi se da INA namjerava prodati imovinu Energopetrola u vrijednosti od 6,5 miliona maraka.

Energetika.ba / Klix.ba