Energetika.ba
Novosti

Zvizdić s Al Thanijem: Otvoriti regionalno predstavništvo QIA u BiH

Autor: Energetika.ba
Zvizdić s Al Thanijem: Otvoriti regionalno predstavništvo QIA u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Dohi sa izvršnim direktorom Katarske investicijske agencije (QIA) Abdullahom bin Mohammed Bin Saud Al Thanijem sa kojim je razgovarao o investicijskim potencijalima i budućem djelovanju QIA-e u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika QIA o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da Vijeće ministara BiH ima jasne prioritete usmjerene na reformske procese, ekonomski razvoj i evropski put naše zemlje. Rekao je da Bosna i Hercegovina radi na poboljšanju poslovnog okruženja, bilježi stalni ekonomski napredak i da je otvorena za poslovne ljude i poslovne projekte. Istaknuo je zainteresiranost i spremnost BiH za povećanjem obima robne razmjene sa Katarom, kao i nivoa investicija.

Istaknuo je prednosti Bosne i Hercegovine, zemlje u predvorju EU, sa ogromnim investicijskim potencijalima u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma, metalske, drvne industrije, kao i mnogobrojnim infrastrukturnim projektima za koje tražimo partnere.

Predsjedavajući Zvizdić i izvršni direktor QIA složili su se da bi bilo dobro da QIA otvori regionalno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio uvjerenje da bi to donijelo pozitivan pomak u ekonomskim odnosima dvije zemlje te potaknulo poslovne ljude i kompanije iz Katara da traže partnere i posluju u Bosni i Hercegovini i regiji. On je pozvao izvršnog direktora Al Thanija da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Izvršni direktor QIA je rekao da će u skorom periodu delegacija eksperata QIA-e predvođena direktorom za razvoj i investicije Abdulom Aziz bin Ali Al Thanijem posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka delegacija Vijeća ministara BiH obišla je Muzej islamske umjetnosti u Dohi.

Energetika.ba