Energetika.ba
Ubrzali procese

Australija strahovito napreduje u projektima obnovljivih izvora energije

Autor: Energetika.ba
Australija strahovito napreduje u projektima obnovljivih izvora energije
Foto: Shutterstock

Australska savezna vlada cilja na 10 GW novih vjetroelektrana i solarnih kapaciteta ove godine, zajedno s 3 GW upravljivih kapaciteta, jer se utrkuje da ispuni ambiciozni cilj od 82 posto obnovljivih izvora energije do 2030. godine.

Program tendera za 2024. – koji se sastoji od konkursa za 6 GW za vjetar i solar u sljedećem tromjesečju, te još 4 GW u drugoj polovici godine – označen je u novom dokumentu koji utvrđuje kako će funkcionirati proširena Shema ulaganja u kapacitete (CIS).

Ti tenderi će biti najveći ikad održani u Australiji, a uslijedit će jer zemlja zaostaje za svojim ciljevima za 2030., pa analitičari kažu da se gradnja elektrana mora ubrzati, osobito u Novom Južnom Welsu, najvećoj mreži. Plan za CIS program je održavati konkurse svakih šest mjeseci i u osnovi zaključati projekte do 2027. kako bi se mogli izgraditi do 2030., iako još uvijek postoji pitanje mogu li tehnologije poput benzinske hidroelektrane ispuniti taj rok.

Potez dolazi usred sve većeg pritiska konzervativaca u kampanji da zaustave izgradnju velikih mangata usredotočene na obnovljive izvore energije i ostave otvorene elektrane na ugalj dok se ne izgradi nuklearna elektrana, što ne bi bilo moguće do nekog vremena nakon 2040. godine, objavio je sajt RenewEconomy.

Savezna i državna vlada složile su se prošle godine proširiti CIS na 32 GW, što bi uključivalo 23 GW novih elektrana i prošireni cilj od 9 GW upravljivog kapaciteta, što se općenito opisuje kao četiri sata skladištenja.