Energetika.ba
Energie AG

Austrijska kompanija kupila udio u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

Autor: Energetika.ba
Austrijska kompanija kupila udio u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji
Foto: Unsplash

Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 posto udjela u firmi AAE Gamit, koja razvija projekte za gradnju vjetrparkova i solarnih elektrana u Sloveniji.

Energie AG Oberösterreich je saopštila da je transakcija kupovine udjela u firmi AAE Gamit završena što označava zvanični ulazak kompanije na slovenačko tržište. Cilj ovog poslovnog poteza je, kako je navela, razvoj vjetroelektrana i fotonaponskih parkova u Sloveniji ukupnog kapaciteta od 180 MW.

Nadzorni odbor kompanije odobrio je ulaganje u AAE Gamit u martu 2023.

AAE Gamit je trenutno u vlasništvu firmi Energie AG Oberösterreich, WIG Wietersdorfer Holding GmbH, Alpen-Adria Energie (AAE) GmbH, GAMIT Trgovina i Ökoenergie Gruppe.

Firma razvija osam projekata u Sloveniji

Treba napomenuti da je slovenačka vlada u u januaru 2023. odobrila prostorni plan za gradnju vjetroelektrane Dolenja Vas snage do 66 MW koju priprema AAE. Inače, Slovenija je među rijetkim zemljama EU bez ijednog vjetroparka, a vlada nedavno nije izdala dozvole za instaliranje vjetroturbina na Pohorju i Rogli, prenosi Balkan Green Energy News.

Energie AG je sada saopštila da u Sloveniji razvija četiri projekta za vjetar snage 140 MW i četiri za solar od ukupno 40 MW. Predviđena godišnja proizvodnja vjetroparkova je 309 GWh, a fotonaponskih elektrana 51 GWh.

AAE Gamit je suštinski važan za postizanje cilja proizvodnje 1 TWh energije iz obnovljivih izvora godišnje do 2035. godine, navela je Energie AG.

Učešćem u projektima za vjetar i solar u Sloveniji, Energie AG i partneri šalju jasan signal ka održivosti i daju aktivan doprinos budućnosti bez fosilnih goriva, rekao je izvršni direktor firme Energie AG Leonhard Šiter.

Troškove ulaganja do 2028, kako se navodi, snosit će svi partneri.

„Naš cilj je da razvijemo projekte vjetroelektrana i fotonaponskih postrojenja na osam različitih lokacija u južnom dijelu Slovenije. Prva solarna elektrana bi trebalo da bude instalirana do 2024, a prvi projekat za vjetar do 2026“, naglasio je Peter Štokler, direktor sektora Energie AG Generation.

Prema riječima generalnog direktora AAE Gamita Janeza Tratnika, novi strateški partneri obezbeđuju ključni element za dalji razvoj projekta.

On je kao veoma značajno za njihovu realizaciju istakao dobru komunikaciju između partnera na projektu i stalnu saradnju sa vlasnicima zemljišta, lokalnim zajednicama i građanima.