Energetika.ba
Evropska investicijska banka

EIB finansira projekte obnovljivih izvora energije u Helsinkiju u saradnji s Helenom

Autor: Energetika.ba
EIB finansira projekte obnovljivih izvora energije u Helsinkiju u saradnji s Helenom
Foto: Unsplash

Evropska investicijska banka (EIB) potpisala je ugovor o kreditu u iznosu od 150 miliona eura s finskom energetskom firmom Helen, koja je u potpunom vlasništvu grada Helsinkija, za finansiranje dva nova projekta obnovljivih izvora u toplinarstvu.

Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 209 miliona eura, a EIB doprinosi sa 72 posto.

Finansijska sredstva bit će iskorištena za gradnju nove dizalice topline i prebacivanje s ugljena na uporabu biomase (peleta) u jednoj od Helenovih toplana u Helsinkiju, javlja EIB.

"Finansiranje će pomoći u zamjeni fosilnih goriva obnovljivima, što je jedan od ključnih ciljeva REPowerEU i jedan od najutjecajnijih načina za suočavanje s trenutnom energetskom krizom i ublažavanje učinaka klimatskih promjena", ističe Thomas Östros, potpredsjednik EIB-a odgovoran za poslovanje u Finskoj.

"Finansiranje EIB-a veliki je korak na Heleninom putu prema proizvodnji ugljično neutralne energije do 2030. godine. Proteklih smo godina značajno ulagali u zelenu tranziciju i nastavit ćemo to činiti i u budućnosti. Osim što doprinosi ublažavanju klimatskih promjena, transformacija s proizvodnje energije temeljene na fosilnim gorivima na obnovljive izvore povećava našu energetsku samodostatnost, pridonoseći općenito pouzdanosti opskrbe energijom", kaže glavni finansijski direktor Helena Timo Rajala.

Cilj Helena je postići potpuno ugljično neutralnu proizvodnju energije do konca ove decenije.