Energetika.ba
Obnovljivi izvori

HEP uskoro dobija sredstva za izgradnju solarne elektrane Korlat

Autor: Energetika.ba
HEP uskoro dobija sredstva za izgradnju solarne elektrane Korlat
Foto: HEP

Do 26. jula Hrvatska elektroprivreda (HEP) bi trebala potpisati ugovor o zajmu s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koji postavlja finansijsku podlogu za izgradnju solarne elektrane Korlat i nastanak značajnijeg kompleksa za proizvodnju električne energije na lokaciji na kojoj se već nalazi vjetroelektrana Korlat, odnosno osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca.

Vlada je pristala dati garanciju za 80 posto zajma koji ukupno iznosi 62 miliona eura.

Od toga će 51 posto posuđenih novaca ili 31,62 miliona eura doći od EBRD-a, a ostatak od EIB-a.

Solarna elektrana Korlat je planirana sa kapacitetom od 99 megavata (MW).

Konkursna procedura za izvođača odvijat će se prema pravilima EBRD-a.

Razdoblje povrata kredita je 15 godina u slučaju EBRD-a i godinu dana duže u slučaju EIB-a.

VE Korlat puštena je u pogon prije tri godine, a njena instalirana snaga je 63 MW. Vrijednost investicije je bila 67 miliona eura, a godišnja proizvodnja električne energije iznosi 161 gigavatsat.

Inače, od 2001. do 2024. EIB je finansirao projekte u Hrvatskoj zajmovima vrijednim 7,4 milijarde eura, a od 1994. do 2024. od EBRD-a je pristiglo 4,7 milijardi eura u zajmovima za javne i privatne projekte.

U prošloj godini HEP je od ukupno raspoložive električne energije u količini od 22 teravatsata iz obnovljivih izvora, ako se ne računa hidropotencijal, imao tek sedam posto. Hidroelektrane su imale udio od 34 posto, termoelektrane 21 posto te nuklearna elektrana Krško 12 posto. Iz uvoza je došlo 26 posto raspoložive električne energije.