Energetika.ba
Hidroenergija

Đokić: Kineski AVIC želi da gradi hidroelektrane na Bistrici i Janjini

Autor: Energetika.ba
Đokić: Kineski AVIC želi da gradi hidroelektrane na Bistrici i Janjini

Predstavnici kompanije China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC) zainteresovani su za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i Janjini, u istočnom dijelu RS, potvrdio je danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić.

Instalicana snaga tih hidroelektrana bila bi oko 41 megavat.

-Kineska kompanija je izrazila interes da bi vrlo brzo mogla da pristupi realizaciji tih projekata – rekao je Đokić, nakon sastanka predstvanika AVIC-a u Banjoj Luci s predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem te potpisanog okvirnog sporazuma o saradnji.

Rečeno je da je saradnja moguća ne samo u oblasti energetike, već i saobaćaja, turizma i industrije.

-Predstavnici AVIC-a su ranije izrazili interesovanje da bi zajedno s nama željeli raditi na realizaciji projekta Buk Bijela, Foča i Paunci, za koje je RS usmjerna da ih realizuje s Vladom Srbije i oni će pratiti tu dinamiku, uz mogućnost da se pojave kao partneri i daju svoju ponudu kada oni i druge kompanije budu pozvani da to urade – rekao je Đokić novinarima u Banjoj Luci.

U Trebinju su, kaže, obišli lokalitet na kojem je ranije bilo najava o izgradnji aerodroma.

-Zainteresovani su da analiziraju sve podatke kako bi možda postali naš partner i da zajedno realizujemo tu investiciju. Svjesni smo da postoje i drugi koji bi željeli graditi aerodrom u Trebinju, ali je ova kineska kompanija veoma specijalizovana za izgradnju aerodroma, jer proizvode i civilne i vojne avione – ustvrdio je Đokić.

Predstavnik kompanije China National Aero-Technology International Engineering Corporation Suo Shuhe je istakao da su imali uspješan sastanak u Vladi RS-a te da je razgovarano o projektima hidroenergetike, infarstrukture i drugim investicijama.

-Nadamo se početku jedne veoma uspješne saradnje i da će mnogo više kineskih preduzetnika dolaziti u BiH – kazao je Shuhe.

Energetika.ba / FENA