Energetika.ba
Nakon Samita u Trebinju

Elektroprivreda RS planira proširenje hidroelektrane na Drini

Autor: Energetika.ba
Elektroprivreda RS planira proširenje hidroelektrane na Drini
Foto: Arhiv

Elektroprivreda RS ozbiljno razmišlja o proširenju kapaciteta hidroelektrane na Drini ugradnjom četvrtog agregata.

Elektroprivreda RS ozbiljno razmišlja o proširenju kapaciteta hidroelektrane u Višegradu čija je trenutna snaga 315 megavata.

Učestvujući u radu 5. Samita energetike u Trebinju izvršni direktor za tehničke poslove u ovoj kompaniji Ilija Koprivica najavio je ugradnju četvrtog agregata vjerovatno iste snage.

To bi trebalo da bude nova, u nizu već započetih i planiranih investicija u okviru procesa dekarbonizacije i proizvodnje čiste energije.

Na Samitu u Trebinju održanom prošle sedmice bio je upriličen poseban panel posvećen održavanju postojećih proizvodnih postrojenja, produžetku njihovbog rada i pogonske spremnosti do potpune dekarbonizacije energetskog sektora.

Tom prilikom je istaknuto da ova elektroprivreda u održavanje postojećih objekata godišnje ulaže oko 200 miliona KM, čime im se produžava životni vijek.

Prema friječima Maksima Skoke, direktora Rudnika i termoelektrane "Gacko" životni vijek dviju termoelektrana u sistemu ove elektroprivrede (Gacko i Ugljevik) trebalo bi da bude produžen na 150.000 sati (oko 25 godina) što će omogućiti postepeno dostizanje ciljeva dekarbonizacije, prenosi Indikator.

Konstatovano je da banke, komercijalne i međunarodne, finansijski ne podržavaju ovu vrstu investicija.