Energetika.ba
661 milion KM u opticaju

HE Dabar najveći energetski projekat na kojem radi 100 Kineza i 30 domaćih radnika

Autor: Energetika.ba
HE Dabar najveći energetski projekat na kojem radi 100 Kineza i 30 domaćih radnika
Foto: HE Dabar

Radovi na izgradnji hidroelektrane "Dabar" teku planiranom dinamikom i očekuje da bi do 2027. godine, kao što je ugovorom predviđeno, ova hidroelektrana trebalo da bude na mreži, izjavio je direktor hidroelektrane "Dabar" Danilo Ilić.

On je dodao da su u fokusu radovi na brani “Pošćenje”, mašinskoj zgradi i nasipu Grebak.

Ilić kaže da se pripremaju i ostali objekti hidroelektrane, jer ugovor sačinjava osam objekata.

– Radovi teku planiranom dinamikom, pripremamo se za početak pripremnih betonskih radova na Grebku, izlivanje podložnog betona, priprema se injektiranje, a na brani “Pošćenje” su pripremni radovi za prve betonske radove – rekao je Ilić novinarima na lokaciji izgradnje mašinske zgrade u Bileći.

On je naveo da je angažovano oko 100 radnika kineske kompanije i 30 domaćih radnika, počeli su radovi na iskopu mašinske zgrade, a kad je riječ o izgradnji tunela Dabar, on je probijen i ostalo je još 90 metara da se on završi.

– Realni su rokovi, prema potpisanom ugovoru 2027. godine hidroelektrana `Dabar` biće na mreži, građevinski radovi su nepredvidivi, ali nadamo se da će to biti ispunjeno – rekao je ilić.

Istakao je da je ovo jedini projekat u RS-u gdje je potpuno zatvorena finansijska konstrukcija.

– Hidroelektrana “Dabar” je obezbijedila sredstva od 15 posto avansa, ostatak kineska Exim banka kreditira, a ovaj ugovor vrijedan je 224 miliona KM – rekao je Ilić.

Direktor projekta Filip Jelaš iz kompanije “Integra inžinjering” rekao je novinarima da se trenutno izvode zemljani radovi, iskop brane “Pošćenje” i zaštita kosina, završen je iskop nasipa Grebak, a danas bi trebalo da počnu betonski radovi, te da sve ide svojim redovnim tokom.

Mašinski inženjer u hidroelektrani “Dabar” Marko Perućica kaže da je iskop brane “Pošćenje” počeo u februaru, a vrši se iskop na lijevom i desnom boku brane, koja će predstavljati saobraćajnicu i povezivati lijevu i desnu obalu rijeke Zalomke.

– Brana pravi akumulaciju od 63 miliona kubika vode, zajedno sa još dva nasipa Vranjača i Grebak – rekao je Perućica.

Rukovodilac nadzorne službe iz kompanije “Energoprojekt Beograd”, Srđan Vujadinović, rekao je da je kineska kompanija “Gedžouba grup”, koja gradi “Dabar”, velika svjetska kompanija u oblasti brana i hidroelektrana.

- Na osnovu zvanične liste najviših objekata, brana u svijetu, od osam najviših oni su gradili četiri – precizirao je Vujadinović.

Zamjenik generalnog direktora kineske kompanije – izvođača radova Tang Đang Bing izjavio je da je na projektu angažovano 100 kineskih radnika, a u budućnosti će ih biti oko 180, prenosi Indikator ba.

– U budućnosti ćemo koristiti više od 300 lokalnih radnika. Projekat je težak, teče uredno – rekao je Bing, prenosi srpskainfo.

Hidroelektrana “Dabar” je jedan od najvećih energetskih projekata u posljednjih 30-ak godina, ukupne vrijednosti 661 milion KM i instalisane snage 159 megavata.