Energetika.ba
VRIJEDNOST 2,4 MLRD EURA

Kinezi izgradili najveću hidroelektranu na svijetu

Autor: Energetika.ba
Kinezi izgradili najveću hidroelektranu na svijetu
Foto: Unsplash

Kineska kompanija State Grid Corp. završila je gradnju najveće svjetske pumpne hidroelektrane, dok nacija povećava svoje mogućnosti zelene energije.

Posljednja od 12 jedinica u fabrici Fengning počela je s komercijalnim radom u nedjelju, objavio je službeni China Energy News.

Dvije jedinice imaju tehnologiju promjenjive brzine – prvu takve vrste u zemlji – koja omogućava stanici da se brže prilagodi opterećenjima električne mreže, navodi se u objavi.

Postrojenje od 19 milijardi juana (2,4 milijardi eura) u provinciji Hebei ima kapacitet od 3,6 gigavata i predstavljalo je vodeći projekat dizajniran za snabdijevanje električnom energijom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine. Fengning nadmašuje projekt okruga Bath u SAD-u kao najveća svjetska pumpna hidrostanica.

U vremenima viška snage, pumpe se koriste za potiskivanje vode do rezervoara uzbrdo. Kada je potrebno više energije, gravitacija povlači vodu nazad kroz turbinu koja proizvodi električnu energiju.

Kina ima cilj da do 2030. godine proširi svoje pumpne hidro kapacitete na 120 gigavata, prema Nacionalnoj energetskoj administraciji. Zemlja je do juna imala 55 gigavata instalisane snage, pokazuju podaci NEA.

Skladištenje energije će igrati ključnu ulogu u kineskoj zelenoj tranziciji, pomažući u širenju povremene proizvodnje vjetra i sunca 24 sata dnevno. State Grid i China Southern Power Grid Co. dominiraju investicijama u kineskom energetskom sektoru.