Energetika.ba
donja suvaja

Preokret oko elektrane na Uni: Inspektorat kazneno prijavio osobu koja je izdala dozvolu

Autor: Energetika.ba
Preokret oko elektrane na Uni: Inspektorat kazneno prijavio osobu koja je izdala dozvolu
Foto: Arhiv

Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju privatne hidroelektrane u Donjoj Suvaji na izvoru rijeke Une, i to zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru najavili su i predstavnici Mosta, koji su na Vrelu Une održali konferenciju za novinare.

Priopćenje Državnoga inspektorata prenosimo u cjelosti:

"Državni inspektorat zaprimio je nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije nad radom Upravnog odjela Zadarske županije vezano za zahvat izgradnje male hidroelektrane Una - mlin, u kojem je utvrđeno da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, da nije zatraženo mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata.

S obzirom na navedeno i utvrđeno u inspekcijskom nadzoru, Državni inspektorat je za izdanu lokacijsku dozvolu i njezinu izmjenu i dopunu te za izdanu građevinsku dozvolu zatražio upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i uz zahtjev priložio nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Također je zbog utvrđenih povreda propisa Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, na temelju odredbi čl. 291. stavka 1. Kaznenog zakona.

Od Ministarstva nije zatraženo mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš
Jednako tako, inspekcija zaštite okoliša je utvrdila da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole nositelj zahvata nije od nadležnog ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš.

Inspekcija zaštite okoliša je izdala prekršajni nalog zbog toga što nije proveden postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš prije izmjene i dopune lokacijske dozvole, sukladno odredbama Zakona o zaštiti okoliša.

Inspekcija rada u području zaštite na radu je usmenim rješenjem u zapisniku zatečenom izvođaču radova zabranila upotrebe radne opreme (rovokopača), dok ovlaštena osoba ne utvrdi ispravnost radne opreme.

U nastavku inspekcijskog nadzora poslodavac je inspektoru dostavio na uvid dokaz da je navedena radna oprema pregledana i ispitana od strane ovlaštenog trgovačkog društva iz čijeg nalaza proizlazi se da ista ispunjava sigurnosno-zdravstvene zahtjeve. Nadzorom inspekcije rada u području radnih odnosa nisu utvrđene nepravilnosti.

Zaključno, od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije zatraženo je da utvrdi je li zahvat izgradnje male hidroelektrane Una–mlin prouzročio štetnu posljedicu za prirodu s obzirom na to da se zahvat izvodi na području ekološke mreže Natura 20000 HR 2001069 Kanjon Une", priopćio je Inspektorat.

Iako su bager i drugi radni strojevi jučer mirovali, mještani Donjeg Srba ne prestaju s protestima, javlja HRT.

S protestantima je i jučer uz Mostovce bila saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga, koja je izjavila kako se na Vrelu Une događa velika nepravda. Upitana je li kao potpredsjednica vlade u prošlom mandatu znala za gradnju hidroelektrane, odgovorila je kako su ona i njezine kolege za sve doznali prije dvije-tri sedmice te da su odmah reagirali kod mjerodavnih institucija.