Energetika.ba
jezero Loch Ness

Statkraft finansira izvještaj o vještinama za realizaciju hidroelektrane

Autor: Energetika.ba
Statkraft finansira izvještaj o vještinama za realizaciju hidroelektrane
Foto: Ilustracija

Statkraft, evropski proizvođač obnovljive energije, finansira istraživanje koje provodi Sveučilište Highlands and Islands (UHI) kako bi dobilo uvid u potrebe radne snage za projekt hidroelektrane s akumulacijom u visokim zemljama.

Projekt snage 450 MW, nazvan Loch na Cathrach, dobio je odobrenje škotskih vladinih ministara u lipnju 2021. i bit će korišten za osiguranje električne mreže Velike Britanije.

Iain Robertson, direktor Statkrafta u Škotskoj, rekao je: "Ovaj će izvještaj pružiti bitnu sliku potrebnih vještina za izgradnju najvažnijeg projekta Statkrafta u Škotskoj. Drago mi je što možemo nadograditi našu postojeću saradnju s UHI-om kako bismo im pomogli u dostavi ovog važnog rada, što će koristiti studentima, firmama i zajednicama."

UHI-ovo istraživanje usmjerit će se na broj i vrste uloga potrebnih za izgradnju projekta. Rezultati mogu pomoći u informisanju starijih učenika i studenata UHI-a o njihovim karijernim putevima te pružiti sliku postojećim zaposlenicima o tome gdje postoje mogućnosti za nadogradnju vještina i prekvalifikaciju, prenosi Power Engineering International.

Osim toga, istraživanje će omogućiti lokalnim firmama da dobiju pregled nad konstrukcijskim tokovima i informišu obrazovnu dostavu širom regije.

Prema Statkraftu, procjenom trenutnog obima i sastava lokalne studentske populacije, UHI može započeti kartiranje obrazovne ponude u cjelini, relevantno za vremenski okvir projekta te potrebne vještine i kvalifikacije potrebne za popunjavanje ključnih uloga.

Identificirajući eventualne praznine između vještina koje nudi trenutna radna snaga i onih potrebnih za realizaciju projekta Loch na Cathrach, izvještaj će pružiti rane preporuke za rješavanje identificiranih praznina kroz obrazovanje, obuku i strateška partnerstva.

Alison Wilson, direktorica Odjela za privrednirazvoj i napredak s UHI-a, rekla je: "Ova sredstva pomoći će nam u planiranju buduće obrazovne ponude kako bismo osigurali da i dalje bude usko povezana s potrebama ključnih sektora i naših partnerskih industrija širom regije."

Rad na istraživanju započet će u proljeće, a finalni izvještaj bit će objavljen od strane UHI-a tokom ljeta.