Energetika.ba
Hidroenergija

Tamindžija: Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE "Dabar"

Autor: Energetika.ba
Tamindžija: Raspisan međunarodni tender za izgradnju HE "Dabar"

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" (HET) Ilija Tamindžija izjavio je Srni da su HET i Hidroelektrana /HE/ "Dabar" raspisali međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE "Dabar" po sistemu "ključ u ruke", vrijedan oko 400 miliona maraka.

Tamindžija je pojasnio da poziv za izgradnju hidroelektrane instalisane snage 160 megavata podrazumijeva izgradnju brane Pošćenje sa nasipima i akumulacionim bazenom, cjevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu sa pratećim objektima i opremom, dalekovod za priključenje HE "Dabar", odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje - Fatničko polje.

On je naveo da su do sada bile zainteresovane tri kineske i jedna evropska kompanija, te da uslove iz poziva mogu ispuniti samo velike svjetske kompanije.

Rok za izražavanje interesa je 20. jul, a rok izgradnje je četiri godine. HE "Dabar" bi nakon izgradnje bila potpuni vlasnik hidroelektrane, a kredit za urađene radove bi otplaćivao 15 godina.

HE "Dabar" je već završila pripremne radove - izgradnju pristupnih puteva do budućih objekata, dalekovoda za napajanje gradilišta električnom energijom i sistema za vodosnabdijevanje.

"Urađen je i glavni projekat za sve objekte, studija izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, a u završnoj fazi je proces eksproprijacije zemljišta za dobijanje građevinskih dozvola", pojasnio je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, u toku su radovi na izgradnji dovodnog tunela za HE "Dabar" koja posjeduje i ekološku dozvolu za izgradnju svih objekata.

Završetkom HE "Dabar" bilans proizvodnje HET-a povećaće se za oko 50 posto, a završetkom izgradnje kompletnog projekta "Gornji horizonti" hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od kvalitativno najjačih hidroenergetskih sistema u regionu.

HE "Dabar" je najvažniji energetski objekat u sistemu "Gornji horizonti", koji spada u red najvećih investicionih projekata u regonu. NJegova vrijednost je više od milijardu maraka.

Energetika.ba