Energetika.ba
Obnovljiva energija

Hitachi Energy potpisuje sporazum s RWE-om za transformatorsku opremu

Autor: Energetika.ba
Hitachi Energy potpisuje sporazum s RWE-om za transformatorsku opremu
Foto: Ilustracija

Hitachi Energy potpisao je okvirni sporazum s operatorom prijenosnog ssitema RWE-om za isporuku transformatora za njihove projekte obnovljive energije u Evropi.

Prvi okvirni sporazum između dvije firme obuhvaća isporuku malih energetskih transformatora (SPT) za rastuću cjevovodnu infrastrukturu RWE-ovih projekata zelene energije u Evropi.

Partneri su uspostavili temeljne osnovne dizajne za različite SPT transformate nabavljene od firme Hitachi Energy. Ti će dizajni biti usklađeni s tehničkim i regulatornim specifikacijama zemalja u kojima će se projekti provoditi.

Transformatori su ključna komponenta električnih sistema, omogućavajući transformaciju napona kako bi se povezala obnovljiva energija s postojećom mrežnom infrastrukturom.

Prema Hitachi Energy-u, imaju širok dizajn transformatora, proizvodnju i usluge širom Evrope, s proizvodnim i servisnim objektima u deset zemalja.

"Zahvaljujemo RWE-u na povjerenju i radujemo se saradnji kao tehnološki partner u unapređenju više projekata obnovljive energije i podršci evropskom putovanju prema neutralnosti ugljika", rekao je Norbert Beatrix, upravitelj regije Evrope, poslovna jedinica Transformatori za Hitachi Energy.

"U potrazi za neto nulom, nužno je prihvatiti čvrste partnerske odnose i saradnju poput ove, osiguravajući obim i brzinu za dekarbonizaciju energetskih sistema."

Okvirni sporazum najnoviji je u nizu Hitachi Energy-a za isporuku transformatora. Ranije ove godine, Hitachi Energy Business Unit Transformers objavio je strateško partnerstvo s TenneT-om za proširenje i modernizaciju svoje fabrike za proizvodnju transformatora u Bad Honnefu, Njemačka, prenosi Power Engineering International. 

Očekuje se da će nadogradnja objekta generisati do 100 novih radnih mjesta u regiji i riješiti rastuću potražnju za transformatorima za evropski elektroenergetski sistem proizašlu iz povećanja razine obnovljive energije i elektrifikacije.

Kako u Evropi, tako i u SAD-u, adekvatnost opskrbe transformatorima dolazi pod povećanu pažnju.

Prema istraživanju firme Wood Mackenzie, OEM-ovi i dalje navode ograničenja materijala, opreme i kvalificirane radne snage kao pokretačke čimbenike za ograničenja opskrbe transformatorima i povećane vremenske rokove.

Dodaju da, prema razgovorima s razvojnim firmama i dobavljačima, čak 25% globalnih projekata obnovljive energije može biti ugroženo kašnjenjem projekata zbog visokih vremenskih rokova za isporuku transformatora.

Posebno u SAD-u, prema nalazima NREL-a, opskrba distribucijskim transformatorima možda će morati porasti od 160% do 260% do 2050. godine u poređenju s nivoima iz 2021. godine kako bi se zadovoljila potražnja za energetskim potrebama kućanstava, komercijalnih objekata, industrije i transporta.