Energetika.ba
Obnovljivi izvori

Idemitsu planira pretvoriti rafineriju Yamaguchi u energetski centar bez ugljenika

Autor: Energetika.ba
Idemitsu planira pretvoriti rafineriju Yamaguchi u energetski centar bez ugljenika
Foto: The Japan Times

Druga najveća japanska rafinerija nafte, Idemitsu Kosan Co Ltd, otvara novu karticu, saopštila je u ponedjeljak da planira pretvoriti rafineriju Yamaguchi u zapadnom Japanu u čvorište energije bez ugljika kao što su solarna energija i vodik od strane 2030-e.

Idemitsu je 2022. godine rekao da će do marta 2024. okončati operacije rafiniranja u tvornici Yamaguchi, u vlasništvu njene podružnice Seibu Oil, kako bi smanjio svoje prerađivačke kapacitete zbog starenja i smanjenja stanovništva u Japanu i globalnog prelaska na zeleniju energiju u potrošnju domaćinstava za petroleum.

Rafinerija Yamaguchi ima kapacitet prerade sirove nafte od 120.000 barela dnevno. To će i dalje biti terminal za prijem, otpremu i skladištenje naftnih derivata čak i nakon prestanka rafiniranja.

Idemitsu ima za cilj da ovu lokaciju pretvori u centar zelene energije, uključujući recikliranje resursa i razvoj tehnologije.

Kao prvi korak, kompanija planira uvesti i proširiti opskrbu električnom energijom bez ugljika, koristeći, između ostalog, svoje solarne farme u drugoj polovini 2020-ih, a namjerava kasnije pokrenuti poslove recikliranja biomase i resursa.