Energetika.ba
ekspanzija

Kina rekorder u proizvodnji zelene energije

Autor: Energetika.ba
Kina rekorder u proizvodnji zelene energije
Foto: Ilustracija

Ukupan obim trgovine zelenom električnom energijom u Kini dostigao je 187,1 milijardu kWh od januara do maja ove godine, što je više nego trostruko u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Kineski savet za električnu energiju.

Brza ekspanzija odražava ubrzanu tranziciju Kine na niskougljeničnu ekonomiju, a zelena električna energija je uglavnom proizvedena energijom vetra i sunca, prenosi Kineski međunarodni radio.

Kineski savjet za električnu energiju saopštio je da energetske, telekomunikacione, petrohemijske, industrije čelika i internet tehnologije čine većinu zelene potrošnje električne energije, pri čemu su sektori energije, čelika i internet infrastrukture rangirani kao najveći potrošači zelene energije.

Ukupan obim trgovine zelenom električnom energijom u Kini prvi put je prošle godine premašio 100 milijardi kWh, dostigavši 105,9 milijardi kWh, što predstavlja povećanje od 281,4 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prošle sedmice u Kini je puštena u rad najveća solarna elektrana u svetu, čiji je kapacitet više od šest milijardi kWh, što je dovoljno za napajanje strujom jedne manje zemlje, prenosi Yahoo Finance.

Postrojenje se nalazi u pustinjskoj oblasti severozapadne provincije Sinđan i prostire se na 200.000 hektara, što je otprilike površina koju zauzima grad Njujork. Kompleks od 5GW, koji je priključen na kinesku mrežu prošle sedmice, dovoljno je snažan da zadovolji potrebe za električnom energijom zemlje veličine Luksemburga.

Kina predvodi svijet u usvajanju solarne energije, povećavši svoj kapacitet za više od 50 procenata u 2023. godini. Nova solarna farma pretekla je projekte Ningxia Teneggeli i Golmud Wutumeiren, koji su također u Kini, postajući najveća u svijetu.

Nedavni izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) opisao je kineski napredak ka obnovljivim izvorima energije kao „izuzetan“, ističući da je Kina prošle godine instalirala onoliko solarnih kapaciteta koliko cijelo svet zajedno u 2022. godini.