Energetika.ba
Obnovljivi izvori

NatPower UK investira 10 milijardi funti u baterijsko skladištenje energije u Velikoj Britaniji

Autor: Energetika.ba
NatPower UK investira 10 milijardi funti u baterijsko skladištenje energije u Velikoj Britaniji
Foto: 123rf

NatPower UK je objavio investiciju od preko 10 milijardi funti (12,9 milijardi dolara) za razvoj baterijskog skladištenja energije u Velikoj Britaniji.

U saopćenju, direktor NatPower Grupe, Fabrizio Zago, izjavio je da ova najava predstavlja najveći program za razvoj sistema skladištenja energije baterija u Velikoj Britaniji.

S kapacitetom od preko 60GWh, program se očekuje da će zadovoljiti 15 do 20% potreba Velike Britanije za skladištenjem energije baterija do 2024. godine.

Konkretno, NatPower UK - koja je u vlasništvu Luksemburške globalne kompanije NatPower Grupe - planira veliku, nacionalnu izgradnju sistema skladištenja energije baterija.

Proces će započeti s tri 'GigaParka' koji će biti licencirani kasnije ove godine, a još 10 do 2025.

Pored nadolazećeg projekta baterija, kompanija je objavila alokaciju od preko 600 miliona funti (770,6 miliona dolara) za razvoj transformatora kako bi se ubrzalo povezivanje s elektroenergetskom mrežom.

Uz to, planiraju se i veliki projekti infrastrukture za solarnu i vjetrenjačku energiju, o čemu će NatPower UK kasnije ove godine dati više detalja.

Zago je komentirao: "Danas predstavljamo najveći program za razvoj sistema skladištenja energije baterija, preko 60GWh u Velikoj Britaniji, i spremni smo surađivati ​​s institucijama i igračima u sektoru kako bismo proizvodni sistem energije učinili sve efikasnijim".

Što se više obnovljive energije uvodi u distribucijsku mrežu iz obnovljivih izvora, to više baterija je potrebno za skladištenje za korištenje u vrhovima potrošnje energije ili kada obnovljivi izvori nisu dostupni.

Stefano DM Sommadossi, izvršni direktor NatPower UK-a, izjavio je: "Da bismo riješili ograničenja koja usporavaju investicije u obnovljivu energiju, ulagat ćemo u distribucijsku mrežu energije, nadogradnjom transformatora za barem 15-20% novih potreba.

"Investiranjem u transformatorske stanice i fokusiranjem na sisteme skladištenja energije, olakšat ćemo sljedeću fazu tranzicije prema čistoj energiji, čime ćemo smanjiti troškove energije za potrošače.

"Kada je riječ o resursima, vještinama, politikama i investicijama, Velika Britanija je bez premca, a kompanije poput NatPower-a pomoći će postizanju ciljeva koje je zemlja sebi postavila."