Energetika.ba
procjena stručnjaka

Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja decenije

Autor: Energetika.ba
Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja decenije
Vodik / Ilustracija

Potražnja za vodikom u Njemačkoj udvostručit će se do kraja decenije, procjenjuju stručnjaci, napominjući da će se novi energent uglavnom nabavljati u inostranstvu.

Do kraja decenije ukupna potražnja za vodikom dostići će između 94 i 124 teravat sati (TWh), izračunalo je Nacionalno vijeće za vodik (NWR), koje savjetuje vladu u pitanjima vezanim za to energetsko područje.

Trenutno se u Njemačkoj troši oko 55 TWh vodika godišnje.

U februaru prošle godine vijeće je prognoziralo maksimalnu potražnju od 93 teravat sata, a njegova nova procjena gotovo je izjednačena s izračunima iz vladine ažurirane strategije za vodik za 2030., predstavljene prošlog jula.

Njemačka će vodik uglavnom uvoziti, napominju članovi NWR-a.

Samo industrija čelika trošit će do kraja decenije najmanje najmanje 28 teravat sati vodika, izračunalo je vijeće. Vodik je uglavnom klimatski neutralan i trebao bi u proizvodnji čelika zamijeniti kameni ugljen, prenosi SEEbuiz.

Potrošnja u sektoru prijevoza teškog tereta trebala bi iznositi 22 TwH, a u hemijskoj industriji najmanje 21 TwH.

"Moramo konačno napraviti iskorak u jačanju ekonomije temeljene na vodiku ako ne želimo da naša ekonomiija rastom i dalje zaostaje za ostalim industrijaliziranim zemljama", pojasnio je član NWR-a Uwe Lauber.

"Ako ne uspijemo ovdje u Njemačkoj, nećemo ostvariti ni naše ciljeve zaštite klime", dodao je Lauber, ujedno izvršni direktor proizvođača motora i turbina MAN Energy Solutions.

Vijeće za vodik okuplja 26 stručnjaka iz ekonomije, znanosti i civilnog društva, kojima predsjeda Katherina Reiche, voditeljica pružatelja energetskih usluga Westenergie u sastavu energetske grupe Eon.