Energetika.ba
Dodjeljuje 475 miliona dolara

SAD investira u projekte čiste energije na rudarskim lokacijama

Autor: Energetika.ba
SAD investira u projekte čiste energije na rudarskim lokacijama
Foto: Ilustracija

Američko Ministarstvo energije (DOE) objavilo je do 475 miliona dolara finansiranja za pet projekata čiste energije koji će biti implementirani na trenutnim i bivšim rudarskim zemljištima.

Rudnici se nalaze u Arizoni, Kentuckyju, Nevadi, Pennsylvaniji i Zapadnoj Virginiji i cilj im je potaknuti nove ekonomske prilike u rudarskim zajednicama.

Odabrani projekti obuhvaćaju različite tehnologije čiste energije, od solarnih panela, mikromreža i hidroelektrana s akumulacijskim jezerima do geotermalne energije i sistema za pohranu energije u baterijama.

Tri od pet projekata nalaze se na bivšim rudnicima ugljena u Appalachima, podržavajući ekonomsku revitalizaciju na zemljištima koja više nisu prikladna za industrijske svrhe.

Pet projekata odabranih za pregovore o dodjeli sredstava uključuju:

Obnova bakra radi podrške američkom domaćem energetskom lancu (Graham i Greenlee okrugi, Arizona) - Ovaj projekt ima za cilj implementirati direktan geotermalni sistem čistog grijanja zajedno s sistemom za pohranu energije u baterijama na dva aktivna rudnika bakra na jugoistoku Arizone, pomažući smanjiti zavisnost rudnika o termalnim generatorima za rezervno napajanje dok podržava godišnju ekstrakciju 25 miliona funti bakra, ključnog materijala, koji je prethodno smatran neiskoristivim.

Projekt hidroelektrane na bazi skladištenja energije na ležištu ugljena Lewis Ridge (Bell okrug, Kentucky) - Ovaj projekt ima za cilj pretvoriti bivše rudničko zemljište u zatvoreni sistem hidroelektrane s mogućnošću isporuke do osam sati struje po potrebi.

Dekarbonizacija zlatnih rudnika (Elko, Humboldt i Eureka okruzi, Nevada) - Ovaj projekt ima za cilj razviti solarnu fotonaponsku postrojenje i prateći sistem za pohranu energije na tri aktivna zlatna rudnika u Nevadi.

Mineralni bazen: Ugljen-u-solarni (Clearfield okrug, Pennsylvania) - Ovaj projekt planira prenamijeniti gotovo 2.700 hektara bivšeg rudarskog zemljišta. S kapacitetom od 402 MW, Mineralni bazen će proizvoditi dovoljno čiste energije za napajanje više od 70.000 domova.

Model za tranziciju: Ugljen-u-solarni (Nicholas okrug, Zapadna Virginia) - Ovaj projekt planira prenamijeniti dva bivša rudnika ugljena s fotonaponskim solarnim sistemom od 250 MW koji bi opskrbio strujom otprilike 39.000 domova u Zapadnoj Virginiji.

Korištenje rudničkih lokacija za projekte čiste energije atraktivno je jer izbjegava korištenje prethodno netaknutog zemljišta. Rudnici su često smješteni blizu infrastrukture poput električnih podstanica, prijenosnih vodova i pristupnih cesta, što ih čini idealnim mjestima za nove razvoje.

Projekti odabrani za finansiranje imaju potencijal za reprodukciju i skaliranje na milijunima hektara trenutnih i bivših rudničkih zemljišta u SAD-u, pružajući načine rudnicima za dekarbonizaciju operacija i smanjenje ekološkog utjecaja.

Projekti će stvoriti više od 3000 novih radnih mjesta i sarađivati s različitim obrazovnim institucijama kako bi razvili vještine i revitalizirali lokalnu radnu snagu.