Energetika.ba
Obnovljivi izvori

Shell-ova podružnica za solarnu energiju u SAD-u prodaje četvrtinu imovine

Autor: Energetika.ba
Shell-ova podružnica za solarnu energiju u SAD-u prodaje četvrtinu imovine
Foto: Savion

Shell-ova američka solarna kompanija Savion stavila je oko četvrtine svoje imovine na prodaju, prema marketinškom dokumentu i izvorima iz industrije, dok naftni div nastavlja povlačenje iz vlasništva nad projektima obnovljivih izvora energije pod vodstvom generalnog direktora, Waela Sawan.

Investicijska banka Jefferies upravlja prodajom do 10,6 gigavata (GW) solarnih generacijskih i skladišnih kapaciteta trenutno u razvoju, ili dijelova tih projekata, prema dokumentu poslanom potencijalnim investitorima i viđenom od strane Reutersa.

Ukupna vrijednost imovine, koja se nalazi na sjeveroistoku, jugoistoku i zapadu Sjedinjenih Američkih Država, nije jasna. Procjene vrijednosti projekata često ovise o cijenama električne energije na mjestu gdje se nalaze.

Predstavnici Shella i Jefferiesa odbili su komentirati.

Savion razvija 39,1 GW solarnih i skladišnih projekata, a završio je lokacije kapaciteta od više od 2,3 GW, prema svojoj web stranici.

Shell je Savion kupio za nespecificiranu svotu u decembru 2021. godine kao dio nastojanja bivšeg izvršnog direktora Bena van Beurdena da se širi na tržištu niskougljične energije i smanjuje svoj ugljični otisak.

Nakon više od dvije godine, proces prodaje označava najnoviji korak u promjeni Shellove strategije pod Sawanom, koji je obećao fokusiranje na najprofitabilnije poslove od preuzimanja dužnosti u januaru 2023. godine.

U junu je Sawan rekao da Shell želi fokusirati se na pristup niskougljičnoj energiji koju može prodavati i trgovati, umjesto posjedovanja generacijskih kapaciteta, gdje su povrati obično niži.

Shell sada cilja na projekte sa većom maržom, stabilan izvoz nafte i povećanje proizvodnje prirodnog gasa.

Vrijednosti obnovljivih izvora energije su smanjene, ali će ove imovine ostati ključne za energetsku tranziciju i privlačiti pažnju kako kamatne stope počnu opadati, rekao je KPMG u izvještaju ranije ovog mjeseca.

Prodaja američkog portfelja, poznatog kao "Dasher", omogućit će Savionu da "se fokusira na izvršavanje Shellove strategije integriranih energetskih tržišta", navodi se u dokumentu.

Shell je također počeo smanjivati broj zaposlenika širom kompanije, uključujući u svojoj diviziji niskougljičnih rješenja, kako bi uštedio do 3 milijarde dolara.

Shell je nedavno prodao svoje poslove u prodaji električne energije u Britaniji i Njemačkoj, izašao iz nekoliko projekata plutajućih vjetroelektrana i smanjio svoje poslovanje s vodonikom. Također nastoji izaći iz nekih rafinerijskih operacija i svog poslovanja s naftom na kopnu u Nigeriji.