Energetika.ba
podaci nea

Solar i vjetar nadmašili snagu termoelektrana na ugalj u Kini

Autor: Energetika.ba
Solar i vjetar nadmašili snagu termoelektrana na ugalj u Kini
Foto: Unsplash

Kapacitet vjetroparkova i solarnih elektrana u Kini po prvi put je veći nego snaga elektrana na ugalj. To se desilo krajem juna ove godine, pokazali su podaci kineske Nacionalne uprave za energiju (NEA), objavio je Rystad Energy.

Konsultantska kuća Rystad Energy predviđa da će do 2026. godine samo fotonaponske elektrane nadmašiti termoelektrane na ugalj kao primarni izvor energije u Kini, sa kumulativnim kapacitetom koji prelazi 1,38 TW ili 150 GW više od uglja.

Iako se do 2016. svake godine gradilo po oko 50 GW novih termoelektrana, posle toga su uslijedila značajna ulaganja u obnovljive izvore energije, naveo je Rystad.

Od 2020. godišnje se instaliraju vjetroparkovi i solarne elektrane kapaciteta većeg od 100 GW ili tri do četiri puta više nego u sektoru uglja. Tako je Kina prošle godine postavila rekord sa 293 GW vetroelektrana i solarnih parkova.

U međuvremenu, termoelektrane na ugalj imaju potpuno drugačiji tempo. Prošle godine su izgrađene termoelektrane snage oko 40 GW, ali je cifra pala na 8 GW u prvoj polovini 2024, prema procjenama analitčara firme Rystad.

Vlada pruža podršku obnovljivim izvorima energije, a istovremeno zahtijeva od sektora uglja da postane čistiji. Mere su fokusirane na postepeno gašenje manjih postrojenja na ugalj, nadogradnju postojećih radi smanjenja emisija i sprovođenje strožih standarda za nove projekte, prenosi Balkan Green Energy News.

Prošle godine instalirano je rekordnih 216 GW novih solarnih kapaciteta. Sa 105 GW u prvoj polovini ove godine, Rystad očekuje da će Kina premašiti 230 GW u 2024.

Rast kapaciteta za korištenje energije vetra se oporavio prošle godine, i dostigao je 75 GW. Od januara do kraja juna ove godine dodato je još 25 GW, a procjena je da će do kraja godine brojka dostići 50 GW.

Deng: Ključni trenutak
„Nalazimo se u ključnom trenutku i za Kinu i za globalnu energetsku tranziciju”, rekao je Simeng Deng, viši analitičar u kući Rystad Energy.

Zemlja je, prema njegovim riječima, na putu da izgubi reputaciju najvećeg svjetskog emitera gasova sa efektom staklene bašte i potrošača električne energije. Solarna energija će biti u centru ove transformacije, dodao je on.

Deng smatra da ova promjena transformiše Kinu iz giganta koji zavisi od uglja u lidera čiste energije.