Energetika.ba
Za Energetika.ba

General Engineering: Solarne elektrane smanjuju troškove i štite okoliš

Autor: Energetika.ba
General Engineering: Solarne elektrane smanjuju troškove i štite okoliš
Foto: Ilustracija

Za portal Energetika.ba govorili su iz kompanije General Engineering o izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana.

Riječ je o kompaniji sa dugom tradicijom u polju energetike. Naši sagovornici objasnili su koje su prednosti izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana za male kupce i da li je opravdana računica kada se uzme u obzir omjer investicije i povrata.

- Izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana za male kupce u Bosni i Hercegovini ima mnoge prednosti. Jedna od ključnih koristi je smanjenje troškova električne energije jer omogućuju proizvodnju vlastite energije iz sunčeve svjetlosti, što značajno može smanjiti mjesečne račune za struju. Također, solarni paneli predstavljaju dugoročnu investiciju zbog svog dugog vijeka trajanja i minimalnih operativnih troškova, što znači da se ulaganje isplati tijekom vremena. Osim toga, izgradnjom solarnih elektrana doprinosimo zaštiti okoliša jer smanjujemo emisiju štetnih gasova i ekološki otisak – govore iz kompanije.

Također ističu da u BiH postoje subvencije i poticaji koji mogu dodatno olakšati finansijski teret prilikom ulaganja u solarne panele, kao i na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom procjene, a koja se tiče opravdanosti ulaganja.

- Važno je uzeti u obzir dugoročne uštede koje solarni paneli mogu donijeti, kao i stabilnost cijena električne energije u budućnosti. Iako je početna investicija možda veća, dugoročno gledano, solarni paneli često pružaju povrat na uloženi novac kroz smanjenje računa za struju i potencijalnu dodatnu zaradu ako proizvedete više energije nego što trošite – dodaju.
Kao glavna prednost za industrijske kupce izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana predstavlja isplativu investiciju jer industrijski pogoni često imaju visoke troškove električne energije zbog velikih potrošnji .

Sagovornici ističu da solarni paneli osiguravaju stabilnost u snadbijevanju energijom jer industrijski procesi zahtijevaju pouzdanu opskrbu električnom energijom.

- Smanjenje ovisnosti o tradicionalnim izvorima energije može povećati sigurnost opskrbe i smanjiti rizik od prekida u radu. Osim toga, investicija u solarnu energiju, kao i kod domaćinstava, može poboljšati ekološki profil industrijskih postrojenja smanjenjem emisija stakleničkih plinova i smanjenjem ekološkog otiska – navode nam iz kompanije za portal Energetika ba.

S druge strane, dugoročni aspekt po pitanju solarnih panela za industrijske kupce može donijeti stabilnost u pogledu troškova energije, zatim smanjiti ovisnost o promjenjivim cijenama energije na tržištu, te na kraju dugoročno osigurati povrat na uloženi kapital.

General engineering se dotakao i Zakonske regulative u Federaciji, prema kojoj je usvojen set energetskih zakona, ali nije stupio na snagu.

- Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pripremilo je prošle godine set od tri zakonska prijedloga iz energetskog sektora, koji su većinom glasova usvojeni u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj set zakona je prema mišljenju eksperata iz naše kompanije izrazito kvalitetan, problem nastaje u njegovoj primjeni jer još nije stupio na snagu. Ova oblast je relativno nova u našoj državi, te postoji nekoliko proceduralnih stvari koje je neophodno riješiti što prije kako bi se osigurala fluidnost u primjeni zakona. U ovaj proces smo krenuli 2017. godine kada smo usvojili set zakona o energetskoj efikasnosti u Federaciji BiH – naglašavaju naši sagovornici.

Ključne odredbe zakonskih regulativa koje čekaju primjenu su:

a) Ovaj Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije omogućava građanima da, bez formiranja pravnih osoba, budu ravnopravni sudionici energetskog sektora i proizvode električnu energiju.
b) Uređuju se elektroenergetska politika, planiranje, elektroenergetska djelatnost i dozvole za obavljanje ove djelatnosti.
c) Po prvi put fizička lica mogu, bez registracije obrta, biti prosumeri, odnosno proizvoditi električnu energiju koju će koristiti za vlastite potrebe.

Ovaj set zakona obuhvata mnoge druge aspekte, ali ovo su ključne odredbe koje smo izdvojili, posebno u kontekstu građanstva. Kao što smo već naglasili, hitno je potrebna primjena ovih zakona jer države u regionu već napreduju u energetskoj tranziciji, dok je taj proces u BiH još uvijek u začetku.

Sama procedura je znatno kompleksna i zavisi od različitih nivoa, lokalnog, kantonalnog i entitetskog. Ističu da je prvi korak usmjeren ka izradi finansijske konstrukcije kako bi se procijenila isplativost investicije.

- Ovo obično uključuje izradu idejnog rješenja u kojem se bazično procjenjuju svi relevantni elementi za investiciju. Paralelno s tim, u ovoj fazi moramo istražiti i zakonske regulative, uzimajući u obzir različite nivoe nadležnosti – pojašnjavaju iz kompanije.

Kada je riječ o drugoj fazi ona obuhvata prikupljanje dokumentacije, što je ujedno i najkompleksniji dio procesa.

- To obično uključuje dobijanje urbanističke i građevinske dozvole (ako je potrebno), tehničke specifikacije sistema, financijski plan i slično. Nakon dobijanja svih potrebnih dokumenata, slijedi podnošenje zahtjeva za izdavanje fotonaponske saglasnosti, što je često najduži dio procesa prikupljanja dokumentacije. Prema novom Zakonu, za postrojenja koja se grade za vlastite potrebe, nije potrebno pribavljati energetsku dozvolu niti dozvolu za obavljanje djelatnosti za objekte snage manje od jednog megavata – dodaju sagovornici.

Važno je detaljno analizirati lokalne zakonske regulative kako bismo saznali koje sve dokumente treba prikupiti. Novim zakonskim regulativama znatno je olakšano dobijanje dozvola, što pojednostavljuje proces.

Tek nakon što se dobiju sve potrebne dozvole, može se započeti sa radovima. Proces može trajati od sedam dana za jednostavnije investicije do nekoliko mjeseci za složenije projekte.

- Ključne faze su osiguranje finansijske situacije, prikupljanje dokumentacije i sama izgradnja. Naša kompanija "General engineering" pomaže klijentima u svim ovim fazama, značajno olakšavajući proces koji za pojedince može biti izuzetno kompleksan – kažu u odgovoru za Energetika ba.

Iz kompanije su dali zanimljiv podatak kada je u pitanju umanjivanje iznosa računa za električnu energiju samostalnom proizvodnjom iz vlastite solarne elektrane.

- Ušteda ovisi o nekoliko bitnih faktora, ali ako napravimo "grubu" projekciju, to bi otprilike izgledalo ovako: Ako se instalira elektrana od 2 kW, domaćinstvo koje troši 150 KM električne energije mjesečno, svoj račun će smanjiti za oko 50-70 KM. Ovo predstavlja relativno visoku uštedu, posebno ako se posmatra na godišnjem nivou ili u desetogodišnjoj projekciji. Na godišnjem nivou, to znači uštedu od oko 1.200 KM, dok je u periodu od 10 godina to ukupno 12.000 KM. Prema ovakvoj projekciji, investicija se u prosjeku potpuno isplati u roku od 6-8 godina. Ekonomska isplativost ovakvog ulaganja je izrazito visoka, s obzirom na to da je vijek trajanja solarnih panela i prateće opreme otprilike 25 godina – pojašnjavaju.

Napravili su komparaciju između plaćanja električne energije iz javnog snadbijevanja i plaćanja prilikom prelaska na obnovljive izvore energije.

- Trenutna projekcija cijene je napravljena na osnovu sljedećih elemenata: cijena električne energije + naknada za obnovljive izvore energije + troškovi mrežarine. Pojedince često zbuni cijena na računu, jer na primjer, u tom mjesecu nisu bili u kući/stanu i nisu koristili uređaje koji troše električnu energiju, ali im račun za električnu energiju bude oko 12-15 KM. U ovu cijenu su uključeni troškovi mrežarine i naknada za obnovljive izvore energije, što čini fiksne troškove. Na te troškove se dodaje cijena potrošene električne energije. Prošle sedmice je došlo do povećanja cijene električne energije, pa sada iznosi 0,1346 KM po kilovat satu (uključujući mrežarinu) plus PDV za domaćinstva s jednotarifnim brojilima – smatraju sagovornici.

Sa druge strane objašnjavaju da prelaskom na obnovljive izvore energije osnovni troškovi ostaju isti jer se ne uklanja potpuno infrastruktura javnih institucija nadležnih za električnu energiju.

- U kalkulaciji svih troškova, potencijalni investitor mora uzeti u obzir i ovisnost o sunčevim energijama, te je i dalje u određenoj mjeri ovisan o tradicionalnim načinima dobijanja električne energije. Ukoliko žele potpuno eliminisati tradicionalne izvore električne energije, investitor bi morao nabaviti odgovarajuće baterije, čija cijena u većini slučajeva prevazilazi osnovnu finansijsku konstrukciju – zaključuju iz kompanije General Engineering.

Ono što ovu kompaniju izdvaja od konkurencije jeste usluga izgradnje ekološki prihvatljivih energetskih rješenja, po principu "ključ u ruke", od projektovanja do same izgradnje.