Energetika.ba
bitan projekat

Grčka kao prioritet definirala izgradnju plutajućih solarnih elektrana

Autor: Energetika.ba
Grčka kao prioritet definirala izgradnju plutajućih solarnih elektrana
Foto: Arhiv

Ministarstvo vanjskih poslova Grčke priprema nove aranžmane za postavljanje prvih plutajućih solarnih sistema, pojedinačne snage do osam megavata (MW), odnosno ukupno 80 MW.

Ove fotonaponske elektrane postavljat će se u akumulacije ili umjetna jezera koja nisu pod zaštitom ili u akumulacije za proizvodnju električne energije u iscrpljenim rudarskim oknima.

Projekt također uključuje rudnike i kamenolome, prenosi portal Energia, a objekti neće moći pokriti više od pet posto ukupne vodene površine.

Potrebno je da zainteresirane strane podnose zahtjev za iskazivanje interesa Upravi za obnovljive izvore energije i alternativna goriva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u predviđenom roku. Zahtjev mora sadržavati potvrdu ili uvjerenje o posebnim zahvatima koji se odnose na zahvat planiran za realizaciju, kao i zahtjev za donošenje Rješenja o odobrenju uvjeta zaštite okoliša (UOP) nadležnom tijelu. Sve to pod uvjetom da se odgovarajući propisi u narednom razdoblju objave u Narodnim novinama.

Očekuje se da će nadležni odjel uskoro objaviti tablicu s podnesenim zahtjevima koji će biti razvrstani prema datumu i redoslijedu podnošenja zahtjeva za AEPO. Na temelju tablice izdat će se potvrde o registraciji interesa. Ako njihova ukupna snaga ne bude iznosila 80 megavata, nadležno će ravnateljstvo i nakon objave rang-liste nastaviti zaprimati relevantne zahtjeve.

Ukupno će moći izdati do deset certifikata ili će, ako maksimalni ukupni kapacitet nije zadovoljen, izdati certifikate interesa za ukupni kapacitet – od 80 MW.

Investitori koji u rukama imaju Potvrdu o registraciji interesa trebaju u roku od mjesec dana od izdavanja UPUS-a nadležnom upravitelju podnijeti zahtjev za Konačnu ponudu za priključenje, a u naredna četiri mjeseca potpuni zahtjev za zaključivanje. Ugovora o priključenju nadležnom upravitelju. Na kraju, u roku od šest mjeseci trebaju podnijeti potpuni zahtjev za izdavanje dozvole za ugradnju.

Ministarstvo vanjskih poslova će također definirati ove projekte kao prioritet te ako projekt ne dobije konačnu ponudu za priključak u roku od godinu dana od izdavanja potvrde o interesu, tada će biti otkazan.

Što se tiče certifikata proizvođača koje su ERA investitori ranije izdavali za plutajuće fotonaponske instalacije, prema dostupnim informacijama, isti će prestati vrijediti ako se u roku od 1,5 godine ne podnese zahtjev za AEPO, odnosno ako u roku od četiri godine od dana njezinog izdavanja nadležnom upravitelju nije podnesen zahtjev za konačnu ponudu za priključenje.