Energetika.ba
Firma iz Njemačke

Izdata potvrda: Gradi se solarna elektrana na Sokocu

Autor: Energetika.ba
Izdata potvrda: Gradi se solarna elektrana na Sokocu
Foto: Arhiv

Nezavisni operater sistema u Bosni i Hercegovini je u skladu sa zahtjevom investitora, kompanije Ener Stejt d.o.o. iz Sokoca, izdao ovom preduzeću Potvrdu o upisu u registar bilansiranih korisnika, u koju je uvid imao portal "Sokolac-srce Romanije".

Potvrda o upisu u registar izdata je na priključnu snagu od 100,8 MW čime je Ener Stejt d.o.o. Sokolac stekao pravo bilansiranja na prenosnoj mreži BiH od 16. januara 2024. godine.

Nakon uspješno potpisanog ugovora o koncesiji te upisa u registar Nezavisnog operatera, slijedi nastavak radova na dobijanju građevinske dozvole, kako bi radovi na izgradnji fotonaponske elektrane Sokolac 100 MW mogli krenuti početkom građevinske sezone.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zahvalnost Nezavisnom operateru BiH i kompaniji Ener Stejt na profesinalizmu i ažurnosti.

"Ova potvrda uz prethodno dobijenu koncesiju te sve aktivnosti na dobijanju iste, pokazuju našu opredjeljenost i posvećenost na uspostavljanju zelenih izvora energije. Naš cilj je da ovo bude zamah za zelenu privredu koja prati ovakva postrojenja. Hvala predsjedniku i Vladi RS, nadležnim ministarstvima, ministrima u Savjetu ministara, Komisiji za koncesije, Pravobranilaštvu RS i Nezavisnom operateru BiH, na profesionalnom odnosu prema investitoru i opštini Sokolac. Zadovoljstvo nam je što je eminentna njemačka kompanija otvorila kćerku firmu u Sokocu u RS i što se nalazimo na korak od investicije vrijedne više od sto miliona evra" – rekao je Bjelica.

Fotonaponska elektrana Sokolac 100 MW gradit će se na Glasinačkom polju u blizini magistralnog puta Sokolac – Rogatica i predstavlja najveću elektranu ove vrste u RS.