Energetika.ba
Gradonačelnik Mostara

Kordić: Pokrenuli smo projekat od 50 megavata gradskog solara

Autor: Energetika.ba
Kordić: Pokrenuli smo projekat od 50 megavata gradskog solara
Foto: Fena

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je na Prostorni plan iz 2012. godine koji je identifikovao potencijalne lokacije za obnovljive izvore energije, temeljeno na studiji instituta Hrvoje Požar iz Zagreba. 

U protekle dvije godine dokument je nadograđen, kako bi bio još kvalitetniji te kako se ne bi radili solari u urbanom području, dodao je.

- Kada je uslijedila ukrajinska kriza to je postala vrlo interesantna tema za pojedine investitore. Imali smo masu zahtjeva koji su išli u tom smjeru. Grad Mostar tu je prepoznao i svoju šansu u ekonomskom i razvojnom smislu tako da smo i mi pokrenuli projekat od 50 megavata gradskog solara koji bi trebao biti vrlo ozbiljan izvor novih prihoda u proračunu grada – rekao je Kordić.

Kako je pojasnio, trenutno se radi na izradi odluke koja bi pomogla lokalnim zajednicama, a koja će definirati koji će se iznosi vraćati u lokalne sredine kako bi eventualno narušenu kvalitetu života kompenzirali dodatnim sredstvima. Za Kordića je to pozitivna priča, posebno jer Mostar ima oko 300 sunčanih dana što ga čini idealnim područjem za solarne elektrane.

Kada su u pitanju evropski projekti, Grad Mostar je formirao profesionalan tim koji se bavi aplikacijama za INTERREG-ove i druge međunarodne projekte.

- Ove smo godine aplicirali s pet velikih međunarodnih trilateralnih projekata. Za tri je već potvrđeno da su prošla, dok za dva čekamo i imamo naznake da bi mogli proći. Teško mi je pobrojati koliko je projekata prošlo, nešto manjih u odnosu na ove INTERREG, ali vrlo zanimljivih koji se bave tranzicijom grada, odnosno obnovljivim izvorima energije, pametnim parkingom, pametnim semaforima, pametnim klupama i rasvjetama i slično. Dosta tih projekata dijelom će se implementirati u ovoj godini, a dijelom u narednim godinama – rekao je gradonačelnik, naglasivši važnost evropskih sredstava za poboljšanje kvalitete života u gradu.