Energetika.ba
Solarna energija

MOL Grupa ulazi u poslovanje sa solarnom energijom

Autor: Energetika.ba
MOL Grupa ulazi u poslovanje sa solarnom energijom

MOL Grupa je najavila planove za izgradnju solarnih elektrana na tri industrijske lokacije smještene u Mađarskoj. Projekt je u skladu sa strateškim ciljem MOL Grupe za izgradnju industrijskih kapaciteta te krovnim ciljevima održivosti kompanije.

MOL Grupa ima dugogodišnje iskustvo u konvencionalnoj proizvodnji energije, međutim, kao dio Strategije 2030., nastoji se pripremiti za budućnost bez goriva i istražiti mogućnosti koje proizlaze iz alternativnih energetskih tehnologija. Planira se da fotonaponske elektrane rade u ukupnom kapacitetu od 18,38 MWp, što odgovara potrebama potrošnje za više od devet tisuća kućanstava. Osim što pokriva dio energetskih potreba vlastite operacije, projekt pruža izvrsnu priliku MOL-u da stekne stručnost na području solarne tehnologije i iskoristi buduće mogućnosti na ovom obećavajućem tržištu.

Očekuje se da će zelena energija proizvedena od solarnih objekata eliminirati devet tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje. To će doprinijeti ispunjavanju ciljeva održivog razvoja MOL-a za smanjenje izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova, kao i povećanje zarade od alternativnih izvora energije u skladu s kompanijskom strategijom održivog razvoja 2020. To proširenje će dodatno pridonijeti poboljšanju održivosti MOL Grupe, jer dosljedno postiže visoke rezultate u vodećim ESG istraživačkim i procjeniteljskim kućama, uključujući Indeks održivosti Dow Jones, MSCI, Sustainalytics i Bloomberg.

“Ovaj projekt je pravi odraz našeg nastojanja da postanemo jedan od vodećih inovatora u regiji, kao što je i predviđeno u Strategiji 2030. MOL je uvidio da će solarna energija imati važnu ulogu u budućim energetskim sustavima, stoga smo naše industrijske sposobnosti počeli razvijati u smjeru brzog odgovora na dinamičnost i rast ovog segmenta poslovanja. Pomoću fotonaponskih tvornica koristimo neiskorištene potencijale na našim proizvodnim lokacijama, a istodobno podržavamo našu predanost ka poboljšanju utjecaja na okoliš smanjenjem emisija ugljičnog dioksida", rekao je Sándor Fasimon, glavni operativni direktor tvrtke MOL.

Očekuje se da će izgradnja solarnih panela biti dovršena krajem 2018. godine. Objekti će se nalaziti na području triju ključnih područja MOL-a: u petrokemijskoj tvornici u Tiszaújvárosu, u dunavskoj rafineriji u Százhalombatti, kao i u pogonu Füzesgyarmat te će biti povezani s MOL-ovim lokalnim srednje naponskim distribucijskim mrežama.

Energetika.ba