Energetika.ba
Solarna energija

Najveća solarna elektrana u Austriji počela s radom

Autor: Energetika.ba
Najveća solarna elektrana u Austriji počela s radom

U okviru aerodroma Schwechat u Beču na površini od 24 hektara u pogon je stavljena najveća solarna elektrana sa 55.000 solarnih panela.

Proizvodit će više od 30 miliona kilovatsati struje godišnje, čime će biti pokrivene potrebe 250 preduzeća koja se nalaze u sklopu aerodroma kao i jedna trećina godišnje potrošnje električne energije samog aerodroma.

Aerodrom je već sada neovisan o strujnoj mreži. Sljedeći korak je izgradnja sedam hektara solarnih panela sa kojima će proizvodnja struje nadmašiti potrošnju. Zajedno sa već postojećih sedam postrojenja sljedeće godine će dostići potpunu CO2 neutralnost.

- Međutim, aerodrom je samo jedan mali dio vazdušnog saobraćaja. Potrebni su i noviji avioni koji troše manje kerozina, efikasnije rute letenja i kerozin koji je CO2 neutralan - objašnjava član upravnog odbora aerodroma Julian Jäger.

Zaštita klime u Beču čiji je cilj klimatska neutralnost do 2040. godine predstavlja jedan od prioriteta u radu gradskih vlasti, a najveća solarna elektrana u Austriji je važan korak u tom pravcu.

- Grad već godinama unazad investira u obnovljive izvore energije, a solarna energija igra značajnu ulogu u tome. Beč planira da masovno proširi proizvodnju električne energije putem solarnih panela - izjavio je gradonačelnik Michael Ludwig.

Također, za male fotonaponske sisteme ubuduće neće biti potrebne dozvole, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Energetika.ba