Energetika.ba
IStraživanje potvrdilo

Njemačka prednjači u proizvodnji čistih tehnologija u EU

Autor: Energetika.ba
Njemačka prednjači u proizvodnji čistih tehnologija u EU
Foto: Pexels

Njemačka prednjači među zemljama EU-a kada je u pitanju proizvodnja klimatskih tehnologija poput vjetroelektrana, solarnih energija, toplinskih pumpi, baterija i elektrolizera.

To su zaključci doneseni na temelju novootvorenog baze podataka evropskog čistog tehnološkog tragača iz briselskog misaonog centra Bruegel, koji je istražio više od 400 proizvodnih pogona za čiste tehnologije širom Evrope.

Bruegel je istražio broj postrojenja duž lanaca opskrbe za različite čiste tehnologije, uključujući regionalne specijalizacije i rasprostranjenost tehnoloških fokusa.

Rezultati su pokazali da Njemačka kao središnje središte za sektor, kao najveća ekonomija kontinenta, domaćin najvećeg broja proizvodnih pogona za čiste tehnologije općenito i gotovo u svim tehnologijama.

U područjima solarne tehnologije i vjetroelektrana, Njemačka prednjači, u potonjem slučaju značajno s 64 proizvodna postrojenja u odnosu na 38 drugoplasirane Španije.

Iako Italija prednjači u proizvodnji toplinskih pumpi s 27 postrojenja, Njemačka je blizu s 24. 2022. godine, Njemačka je također predvodila u instaliranim kapacitetima vjetroelektrana i solarnih elektrana.

Što se tiče solarnog izlaza, Njemačka je bila na drugom mjestu u odnosu na EU populaciju i na petom mjestu po izlazu vjetra, prenosi Clean Energy Wire.

Ističući da su podaci o čistoj tehnologiji u Evropi i dalje znatno fragmentirani i teško dostupni, Bruegel ima za cilj pružiti sveobuhvatne uvide u evoluirani pejzaž čistih tehnologija širom Evrope svojim redovito ažuriranim tragačem.

Pokretanje tragača dolazi usred pojačanih napora EU-a za poticanje zelene tehnološke industrije bloka. U veljači, Vijeće EU-a i Evropski parlament postigli su privremeni sporazum o Zakonu o neto-nul industriji (NZIA), koji ima za cilj podržati tehnologije smatrane potrebnima za postizanje klimatske neutralnosti EU-a do 2050. godine, i bolje konkurirati s američkim i kineskim konkurentima u sektoru.

Investicije u čiste tehnologije u Evropi stagnirale su 2023. godine, dok su u SAD-u porasle za 40 posto u odnosu na 2022.

Ukupno gledano, međutim, investicije u čiste tehnologije u Evropi bile su još uvijek veće 2023. godine, iznosivši 360 milijardi eura u poređenju s 220 milijardi eura (240 milijardi dolara) u SAD-u.