Energetika.ba
Solarna energija

Plutajuća solarna farma otporna na uragane postaje novi izvor obnovljive energije

Autor: Energetika.ba
Plutajuća solarna farma otporna na uragane postaje novi izvor obnovljive energije

Nova platforma solarne energije mijenja način razmišljanja o obnovljivoj energiji te bi mogla pomoći u procesu napuštanja fosilnih goriva.

Iako su idealne lokacije za SolarDuckov proizvod gradovi i otoci oko ekvadora, gdje ima manje vjetra), sljedeća verzija Demonstratora će moći izdržati i uragane koji se formiraju oko Bermuda i Floride.

SolarDuck je dizajnirao plutajuće strukture za solarnu energiju tako da mogu izdržati priobalne uslove na moru i uraganske vjetrove, ali ih je optimizirao za prirodne luke i druge predjele blizu obale gdje su valovi viši od tri metra. Testiranje vučom uz rijeku je obavljeno na dužini od 50 km, a platforma u obliku trokuta je bila izloženama silama od 17,6 tona dok se kretala brzinom od 7 čvorova.

S obzirom na ubrzanje klimatskih promjena, dolazak Demonstratora je pravovremen. Gradovi od Tokija do New Yorka počinju ozbiljno raditi na udaljavanju od fosilnih goriva, ali mnogima nedostaje primarna ekonomska snaga koja čini gradove atraktivnim, a to su dostupne nekretnine. Gradovi poput Hong Konga, Singapura i drugi otoci su ostali bez tla. Platforme bi mogle napajati značajne zajednice širom ekvatora gdje je sunce konstantno, a vjetra vrlo malo zbog čega je iskorištavanje snage vjetra nepraktično, prenosi Klix.

SolarDuck je razmišljao o postavljanju solarnih panela na vrhove nebodera, ali bi se na taj način osiguralo samo 10 ili 11 posto potreba grada za električnom energijom. Tlo je veoma skupo, a mnogi domovi se u grade na plutajućim strukturama. Uprkos ograničenjima, mnogi svjetski lideri imaju praktične razloge da preferiraju solarnu energiju u odnosu na energiju vjetra.

Solarna energija je daleko najjeftinija metoda za proizvodnju obnovljive energije u Sunčevom pojasu gdje sunca ima mnogo, a vjetra ne.

Sljedeći SolarDuckov Demonstrator će biti 13 puta veći od postojećeg te će biti znatno izdržljiviji.

Energetika.ba