Energetika.ba
značajan posao

Potpisan Memorandum: Kinezi će graditi fabriku solarnih panela u Srbiji

Autor: Energetika.ba
Potpisan Memorandum: Kinezi će graditi fabriku solarnih panela u Srbiji
Foto: Ilustracija

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ime Vlade Srbije Memorandum o razumijevanju s kineskom firmom Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projektima fabrike fotonaponskih panela i solarne elektrane u Srbiji.



Deseci bilateralnih sporazuma potpisani su povodom posjete predsjednika Kine Xi Jinpinga Srbiji.

Dva značajna posla odnose se na investicije u energetski sektor, ukupne vrijednosti 2,7 milijardi eura. U ime Vlade, ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je memorandum o razumijevanju s kineskom firmom Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology.

Rich PV, kako je još poznato, namjerava izgraditi fabriku solarnih panela s godišnjim kapacitetom od 1 GW i fotonaponsku elektranu od 200 MW.

Lokacija proizvodnog pogona je u Paraćinu u centralnom dijelu zemlje, otkrili su dužnosnici.

Firma će u fabriku u tri godine uložiti 30 miliona eura i otvoriti 180 radnih mjesta, utvrdila je Đedović Handanović.

Vrijednost solarne elektrane procjenjuje se na 280 miliona eura. Vlada će poduprijeti dva izravna strana ulaganja, naglasila je ministrica.

Prema web stranici Hunan Rich Photovoltaic, to je strateški partner pokrajinske vlade u Hunanu na jugoistoku Kine. Sjedište joj je u Changshi, glavnom i najvećem gradu.

“Želimo da Srbija poveća svoju energetsku neovisnost i bude značajan igrač u proizvodnji solarnih panela, ali i hidrogena u našem regionu i Evropi”, rekla je Đedović Handanović.

Potpisala je okvirni sporazum s China Energy International Group o pogonu za preradu nafte i derivata u Smederevu.

Kompanija planira uložiti 2,4 milijarde eura, priopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.