Energetika.ba
Solarna energija

Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju solarne elektrane u Bileći

Autor: Energetika.ba
Potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju solarne elektrane u Bileći

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor privrednog društva "Energy Financing Team SE Bileća" d.o.o. Bileća Ranko Čokorilo potpisali su danas u Banja Luci Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području Bileće.

Entitetska vlada je u aprilu ove godine dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane na području te lokalne zajednice.

Koncesija je dodjeljena na period od 50 godina, a period projektovanja i izgradnje će se realizovati u periodu tri godine.

- Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama od 60MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 84GWh, a koncesionar će, u periodu trajanja koncesije, proizvedenu električnu energiju prodavati na tržištu, uključujući i pravo izvoza – saopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Koncesionar će, u skladu sa Ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet RS, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM/KWh, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u budžet općine Bileća.

Također, koncesionar je prije potpisivanja koncesionog ugovora u budžet RS uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 700.000 KM.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 104.361.649 KM.

Energetika.ba / FENA