Energetika.ba
Solarna energija

Sjeverna Makedonija: Plutajuće solarne elektrane u Nacionalnoj mreži za navodnjavanje

Autor: Energetika.ba
Sjeverna Makedonija: Plutajuće solarne elektrane u Nacionalnoj mreži za navodnjavanje
Plutajuće solarne elektrane

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije, Ljupčo Nikolovski, zajedno sa ambasadorom Kraljevine Španije Hozeom Luisom Lozanom Garsijom i predstavnicima konsultantske kuće „Globatek” potpisao je ugovor za realizaciju značajnog kapitalnog projekta u oblasti navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Prethodno je Vlada Sjeverne Makedonije 9. januara 2024. godine na sjednici usvojila informaciju koje je ministarstvo predložilo za obezbjeđenje grant sredstava za izradu tehničke studije za integraciju plutajućih fotonaponskih postrojenja u Nacionalnoj mreži za navodnjavanje.

Potpisivanje ovog Ugovora uslijedilo je nakon što je usvojena informacija 9. januara.

Prema riječima ministra Nikolovskog, riječ je o grant sredstvima, podršci u okviru Evropskog plana za oporavak, transformaciju i otpornost, koju podržava Ministarstvo industrije, trgovine i turizma Španije, u iznosu od 765.158,00 eura.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, realizacija aktivnosti, koje su predviđene, podijeljena je u nekoliko faza. Prva faza predviđa identifikaciju lokacija za postavljanje plutajućih fotonaponskih postrojenja. Zatim druga faza obuhvata izradu idejnog projekta i studije izvodljivosti, dok treća faza predviđa izradu prijedloga projekata za postavljanje plutajućih fotonaponskih postrojenja.

Ministar je istakao da se upotreba ove vrste tehnologije, uz ugradnju plutajućih fotonaponskih uređaja, već koristi u nekoliko zemalja Evrope, kao što su Španija i Belgija. Plutajuće solarne elektrane se uglavnom koriste u sektoru za navodnjavanje i njima upravljanju odgovarajuće firme. Ovo omogućava da poljoprivredni sektor bude samostalan i održiviji.

On je dodao da kroz ovaj projekat, kao ministarstvo, dalje ulažu u razvoj i modernizaciju nacionalnog sistema za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, direktno pomažući proizvodnju svakog pojedinog poljoprivrednika.

Ulaganje u objekte za vodosnabdijevanje jedan je od ključnih prioriteta u radu ministarstva, a nove brane i sisteme za navodnjavanje grade se državnim sredstvima, ali i sredstvima Evropske unije.