Energetika.ba
2024.-2027.

Slovenija: Vlada odobrava sufinansiranje solarnih elektrana za samosnadbijevanje domaćinstava

Autor: Energetika.ba
Slovenija: Vlada odobrava sufinansiranje solarnih elektrana za samosnadbijevanje domaćinstava
Foto: Ilustracija

Slovenska vlada je jučer na sjednici Vladina odbora za ekonomiju uvrstila projekt samosnadbijevanje domaćinstava električnom energijom u važeći plan razvojnih programa 2024.-2027.

Predviđeno je sufinansiranje solarnih elektrana za individualnu i društvenu samodostatnost. Na raspolaganju će biti 14 miliona eura bespovratnih sredstava.

Kako navodi Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike u priopćenju Vlade, iznos bespovratnog novčanog poticaja bit će 50 eura za jedan kilovat (kW) instalirane nazivne snage uređaja za samosnadbijevanje električnom energijom bez baterije. Skladište električne energije, a 500 eura za jedan kW instalirane nazivne električne snage snaga takvog uređaja s rezervnom baterijom.

U oba slučaja finansijski poticaj ne može iznositi više od 25 posto opravdanih troškova, a dodjeljuje se za najviše 80 posto zbroja priključnih snaga odvodnih mjesta, prenosi SEEbiz.

Priznati troškovi ulaganja s porezom na dodanu vrijednost bit će troškovi nabave uređaja, troškovi ugradnje uređaja i puštanja u rad sistem te troškovi pripadajućih elektroinstalacija i opreme.

Ministarstvo procjenjuje da će poticaj biti dodijeljen za 20.440 zahtjeva, od čega će 70 posto zahtjeva biti za uređaje za samosnadbijevanje bez spremnika s prosječnim iznosom subvencije od 500 eura, a 30 posto zahtjeva za uređaje s baterijskim spremnikom, s prosječnim iznosom subvencije od 5000 eura.