Energetika.ba
Solarna energija

Slovenska tvrtka do 2030. planira postaviti 20.000 solarnih elektrana

Autor: Energetika.ba
Slovenska tvrtka do 2030. planira postaviti 20.000 solarnih elektrana

Slovenska tvrtka GEN-I iz Krškoga dio je vodeće državne kompanije GEN u koju je uključen dobar dio proizvođača električne energije, a do 2030. godine ambicioznim planom investiranja namjerava Sloveniju osloboditi ovisnosti od fosilnih goriva.

GEN-I do 2030. namjerava investirati milijardu eura u nove tehnologije i digitalizaciju, te postaviti 20.000 solarnih elektrana. Dekarbonizaciju energetike u Sloveniji je moguće postići do 2040. godine i to bez da se ugrozi sigurnost opskrbe, kazao je direktor tvrtke Robert Golob na jednoj konferenciji, a prenosi Hina "Dolenjski list", dodavši da je taj cilj dohvatljiv i na svjetskoj razini.

Energetski sektor po njegovim je riječima odgovoran za četvrtinu stakleničkih plinova i zato mora djelovati prvi na zadaći smanjivanja emisija.

Do 2030. GEN-I će postaviti instalirati 1000 megavata sunčnih elektrarna različite veličine, a time bi bilo ispunjena približno trećina ekoloških ciljeva koje je za to razdoblje postavila država, ambiciozni su planovi koje je predstavila tvrtka.

Broj potrošača električne struje namjeravamo povećati na 1,2 milijuna i svima ćemo osigurati isključivo elektriku bez ugljičnog dioksida. Svakome od potrošača omogućit ćemo također da kod kuće uspostavi održivi energetski krug, da se u cijelosti sam opskrbljuje strujom i da je cjenovno i energetski nezavisan, kazao je Golob.

Tvrtka najavljuje da će broj zaposlenih do 2030. povećati na 1200, s ciljem ostvarivanja 7 milijardi eura prihoda godišnje i investicijama za 1130 megavata električne energije koje će se financirati sa 1.43 milijarde eura, dijelom iz vlastitog izvora, a dijelom od sredstava investitora.

Golob je rekao da će u budućnosti veliku ulogu u trgovanju strujom imati digitalne platforme zbog čega rade na specijaliziranoj platformi koja će biti prilagođena za uključivanje obnovljivih zelenih izvora energije iz regija koje nemaju potrebna znanja kako digitalno trgovati energijom.

Energetika.ba / FENA