Energetika.ba
pad potražnje

Sve veći problemi za njemačku solarnu industriju

Autor: Energetika.ba
Sve veći problemi za njemačku solarnu industriju
Foto: Ilustracija

Uprkos snažnom učinku u posljednje dvije godine, njemački sektor posvećen solarnim elektranama suočava se s padom potražnje i slabljenjem tržišta, što dovodi do velikih rezova u firmama.

 Berlinski start-up Zolar i švicarski proizvođač solarne energije Meyer Burger najavili su velika smanjenja radnih mjesta zbog slabljenja poslovanja i promjena u strategiji, prema medijskim izvještajima.

Zolar, koji prodaje i postavlja instalacije vlasnicima kuća, planira otpustiti oko 200 zaposlenika – čak polovicu svog osoblja – zbog pada potražnje za krovnim FN sistemima, izvijestio je Handelsblatt. Izvršni direktor Zolara Jamie Heywood rekao je za Handelsblatt da je nakon dvije godine procvata 2024. "prilično teška". Firma namjerava postupno ukinuti svoj posao prodaje solarnih sustava vlasnicima kuća i usredotočiti se na usluge za lokalne instalatere.

Produkcijska firma Meyer Burger također smanjuje globalni broj svojih zaposlenika za oko 200, s 1050 na 850, uključujući i radna mjesta u Njemačkoj, istaknuo je Tagesspiegel. Firma je rekla da usmjerava cjelokupnu korporativnu strukturu, smanjujući broj zaposlenih u Evropi, ali planira povećati svoju prisutnost u SAD-u. Međutim, Meyer Burger planira zadržati svoju lokaciju za proizvodnju solarnih ćelija u Saskoj.

Pad je već rezultirao brojnim zatvaranjima fabrika i stečajevima u sektoru, izvijestio je Handelsblatt. Berlinska firma Eigensonne podnijela je zahtjev za bankrot prošlog prosinca. Preuzela ju je firma Amia Energy, koja je potom početkom maja također pokrenula stečaj. Envoltec sa sjedištem u Leipzigu, specijaliziran za postavljanje solarnih elektrana, također je propao ranije ove godine. Slično, Enersol u Baden-Württembergu najavio je da će zatvoriti svoje poslovanje u oktobru, rekavši da više ne može poslovati profitabilno.

Nekoliko faktora stoji iza pada, rekao je Handelsblatt. Potražnja za fotonaponskim sistemima u privatnim kućama naglo je pala jer je zabrinutost zbog visokih cijena električne energije pala od vrhunca energetske krize, ali i zbog viših kamata i pada kupovne moći. Evropskim proizvođačima pad cijena solarnih modula otežava natjecanje s međunarodnim konkurentima, posebice kineskima.